Kur'an-ı Kerim'e göre mal ve evlat sevgisi
According to Koran wealth and child affection
  1. Tez No: 227142
  2. Yazar: ŞÜKRÜ MADEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Mal, Evlat, Sevgi, Mülkiyet, Tefsir, Konulu Tefsir, Dünya, Ahiret, Koran, Wealth, Child, Affection, Property, Interpretation, Subject Interpretation, World, Ahret
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlahiyat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Kur'an'ın mal ve evlat sevgisi hakkında ortaya koyduğu ilkeleri konu edinen bu çalışmada Konulu Tefsir yöntemleri kullanılarak -çalışmanın konusu çerçevesinde- Kur'an'ın hitap ettiği kitlenin istifadesinin artırılması ve kolaylaştırılması hedeflenmiştir.Çalışmada öncelikle mal ve evlat kavramlarının kavramsal çerçevesi çizilmiş, aralarındaki sıkı ilişkiye dikkat çekilmiştir. Ayrıca Kur'an öncesi dönemde yaşayan Arap toplumunun dini, sosyal ve ekonomik hayatlarında mal ve evladın yeri ortaya konulmuştur. Daha sonra ticaret, hırsızlık gibi meşruluk bakımından mal kazanma yolları ile sadaka ve cimrilik gibi mala karşı tutumlardan bahsedilmiştir. Son olarak ise dini, ailevi ve toplumsal açıdan çocuğun insan hayatındaki yeri ve çocukla alakalı olarak ortaya çıkan batıl anlayışlara yer verilmiştir.Genel olarak bu çalışmada, mal ve çocuğa karşı insanın doğasında var olan sevgi ile dünya hayatında imtihan edildiği ve bu sebeple bu konuda itidalli bir anlayışa sahip olması gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Subject of this study is about wealth and child affection that handled with method of Subject Interpretation, within the subject framework. Also it is aimed to increase profiting and facilitating to whom Koran is calling.First of all in this study framework of wealth and child concepts have been drawn and emphasized strong relationship between them. In addition Arab society before Koran and its religious, social and economic life have been explained in relation with wealth and child. Then legal and illegal way of earning, trade, theft and meanwhile attitudes toward concepts of charity and meanness mentioned. Lastly child and its place in society in terms of religious, family values and humanitarian aspect with superstitious about child have been explained.Generally in this study it is emphasized that love of wealth and child have been coming out with human nature inside and for this reason emphasized that people should behave moderately in this matter.