Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçları
Drugs, crimes of drug manufacturing and trafficking
  1. Tez No: 227176
  2. Yazar: MESUT UZUNTOK
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET EMİN ARTUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: drug, narcotics, manufacturing and trafficking of drugs, drug use crimes
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 359
Özet
Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı, dolayısıyla bu amaca hizmet eden bu maddelerin üretimi, imali ve ticareti, geçmişten gelen bir sorun olmanın yanında, bireysel ve toplumsal anlamda günümüzü ve geleceği de etkileyen, bu yönüyle sadece belli bir ülkeye değil tüm dünyaya yönelmiş bir tehdit olarak çağımızın en büyük problemlerinden biridir.Bu nedenle uyuşturucu veya uyarıcı maddeler ve bunların meydana getirdiği tehlike nedeniyle, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde tedbirler alınması gerekmiş, bu maddelerin üretimi, imali ve dolaşımı yasal prosedürlere bağlanmış, illegal olarak üretimini, imalini, ticaretini ve dolaşımını engellemek için her ülke kendi mevzuatında caydırıcı cezai tedbirler öngörmüştür. Ülkemizde de en son olarak 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 188 inci maddesi ile bu maddelerin kaçakçılığı ve ticareti yaptırım altına alınmıştır.Tezimizde bu maddelerin insan ve toplum üzerindeki etkileri, bunların meydana getirdiği tehlikeyle mücadele adına mevzuatımızda yapılan düzenlemeler, tarihi gelişimi itibariyle anlatılmaya çalışılmıştır. Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin meydana getirdiği tehdit tüm insanlığa yöneldiğinden, bunlarla mücadelede uluslararası alanda suç tiplerinde yeknesaklık ve işbirliğinin önemi vurgulanmıştır. Bu bakış açısıyla uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçları incelenirken hukukumuzdaki temel prensipler ile uluslararası hukuk ve mukayeseli hukuk düzenlemeleri ayrıntılı olarak ele alınmıştır.Anahtar Sözcükler; Uyuşturucu ve uyarıcı madde, imal ve ticaret, uyuşturucu veya uyarıcı madde kaçakçılığı suçu.
Özet (Çeviri)
Drog use as well as illegal drug production and it?s trafficking have not been only a problem but also have been causing a potential risk to present and future of every society. Simply, narcotic drugs are one of the great menaces of our age. Therefore, the drug use as well as the manufacturing and trafficking of drugs have been regulated by the laws both at national and international level. Almost in every country in the world has a criminal code to punish crimes related to drugs one way or another. Under the article 188 within the Turkish criminal code, manufacturing and trafficking of drugs have been also subjected to different punishments.This dissertation studied the historical evolution of legal proceedings that aimed to regulate the manufacturing and trafficking of illegal drugs along with its abuse in a comparative approach. The study analyzed the drug related crimes in several criminal justice systems as well as presented a deeper analysis of the drug crimes and its punishment within the Turkish criminal law. It is also emphasized in this study that the fight against the drugs require a uniform cooperation and justice at the international level.