Dual long memory property in returns and volatility: The evidence from Turkish stock market
Getiri ve volatililede görülen çifte uzun hafıza özelliği: Türkiye hisse senedi piyasası örneği
- Tez No: 227251
- Danışmanlar: PROF. DR. M. BANU DURUKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çifte Uzun Hafıza, Volatilite, ARFIMA-FIGARCH, Etkin Piyasa Hipotezi, İMKB, Dual Long Memory, Volatility, ARFIMA-FIGARCH, Efficient Market Hypothesis, ISE
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışma Türkiye hisse senedi piyasası endeks getiri ve volatilitelerinde aynı anda görülen çifte uzun hafıza özelliğini ARFIMA-FIGARCH modeli kullanarak incelemektedir. Ayrıca volatilitede görülen ani değişimlerin volatilite sürekliliği üzerine etkisi incelenerek volatilitedeki kırılmaların uzun hafıza oluşumundaki olası etkileri araştırılmıştır.FIGARCH modeline ilişkin tahmin sonuçları göstermiştir ki İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda volatilitede meydana gelen bir şokun etkisi uzun sure devam etmektedir. Dolayısıyla, yatırımcılar küresel ya da bölgesel finansal dalgalanmaların etkisinin Türkiye de kısa hafızalı piyasalara oranla daha şiddetli hissedileceğini dikkate almalıdırlar. Ayrıca fiyat değişimlerinde görülen ilişki, dolayısıyla volatilitede uzun hafıza, fiyatlandırma mekanizmasını bozarak dolaylı yoldan etkin piyasa hipotezini geçersiz kılmaktadır. Ayrıca kırılma analizi göstermiştir ki endeksler, küresel ya da sektörel haberler tarafından şiddetli biçimde etkilenmektedir. Dolayısıyla yatırımcılar küresel ve bölgesel gelişmeleri konusunda dikkatli olmalıdır.İstanbul Menkul Kıymetler Borsası' nda tespit edilen çifte uzun hafıza özelliği zayıf formlu etkin piyasa hipotezini çürütmektedir. Dolayısıyla tahmin edilebilir hisse senedi fiyatları spekülatif kazançlara yol açabilmektedir. Fiyatların tahmin edilebilir olması ve bilgi akışının volatilite üstünde uzun süre etkili olması nedeniyle İstanbul Menkul Kıymet Borsası gibi etkin olmayan piyasalarda; geçmiş fiyatları, birleşme haberleri, enflasyon, işsizlik gibi firma bazındaki ya da makroekonomik bilgileri analiz eden veri işleme teknikleri kullanılarak aşırı karlar elde edilebilmektedir. Teknik analiz gibi geçmiş fiyatlar kullanılarak gelecekteki fiyatların tahminine dayanan yöntemler ile temel analiz gibi finansal bilgileri düşük fiyatlanmış hisse senedi tespiti için kullanan teknikler başarılı sonuçlar verebilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the dual long memory property in the returns and volatility of the Turkish stock market indices, by using the ARFIMA-FIGARCH model. Moreover, we examine the volatility behaviour and persistence in the Istanbul Stock Exchange to provide new and additional evidence on the impact of sudden changes on the persistence in volatility.The results indicate that ISE100, ISEIND, and ISEFIN indices have long memory in return and in volatility simultaneously. Volatility persistency of all indices except ISEIND is overestimated when break dates are ignored. Thus, researchers studying on volatility should consider the volatility breaks. More importantly, volatility shifts may be the source of long memory in ISE100 and ISEFIN indices.Double long memory property found in Istanbul Stock Exchange contradicts the weak form market efficiency. Thus future prices can be forecastable, which leads the possibility of speculative gains. In an inefficient market, information handling process regarding past prices along with firm specific and macroeconomic information, such as merger plan announcements, inflation, or unemployment, make it possible to gain abnormal returns. Moreover, techniques using past prices to forecast futures prices, such as technical analysis and charting, may be useful to forecast futures prices. techniques using financial information to search under priced stocks, such as fundamental analysis enable to gain abnormal returns in an inefficient markets, such as Istanbul stock exchange because not only prices are forecastable but also information flow have long run impact on volatility.