Euro bölgesinde kriz yaşayan ülkelerde getiri ve oynaklıkta görülen ikili uzun hafızanın araştırılması
Analyzing the dual long memory in returns and volatility in Euro Zone crisis countries
- Tez No: 333295
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERT URAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İkili Uzun Hafıza, Oynaklık, ARFIMA-FIGARCH, Etkin Piyasa Hipotezi, ICSS, Kappa-1, Kappa-2, Dual Long Memory, Volatility, ARFIMA-FIGARCH, Efficient Market Hypothesis, ICSS, Kappa-1, Kappa-2
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Para ve Banka Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmanın amacı Euro Bölgesi'nde kriz yaşayan beş ülkenin ?İtalya, Yunanistan, İrlanda, Portekiz, İspanya- menkul kıymetler borsalarındaki hisse senedi getiri ve oynaklıklarında ikili uzun hafızanın varlığının araştırılmasıdır. Getiri Serileri ARFIMA-FIGARCH modeli ile analiz edildikten modifiye edilmiş ICSS (Iterated Cumulative Sums of Squares) metodu ile varyanstaki kırılmalar da modellere dahil edilmiştir. Böylece, yapısal kırılmaların oynaklık süreğenliği üzerindeki etkisi yakalanmıştır.Yapısal kırılmaların dikkate alındığı ve dikkate alınmadığı ARFIMA-FIGARCH modellerinin tahmin sonuçlarına göre bütün piyasalarda volatilitede meydana gelen bir şokun etkisi uzun süre devam etmektedir. Dolayısıyla, volatilitede uzun hafıza, fiyatlandırma mekanizmasını bozarak etkin piyasa hipotezini geçersiz kılmaktadır. Ayrıca kırılma analizi, borsa endeks getirilerinin bölgesel ya da küresel haberlerden anormal derecede etkilendiğine işaret etmektedir. Bu yüzden, yatırımcıların küresel ve bölgesel gelişmeleri daha dikkatle takip etmesi gerekmektedir.İncelenen hisse senedi piyasalarında ikili uzun hafızanın varlığı zayıf formda etkin piyasa hipotezini çürütmektedir, çünkü ikili uzun hafızanın varlığı bir varlığın geçmiş fiyat hareketlerinin incelenerek gelecek fiyatlarının tahmin edebileceğini savunmaktadır. Sonuç olarak bu tür piyasalarda spekülatif kazançlar ve normal dışı getiriler sağlamak mümkün olacaktır. Verimsiz piyasalarda normal dışı getiriler sağlamak için teknik ve temel analiz yapmak faydalı olabilecektir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the dual long memory property in the returns and volatility of the five countries? - Italy, Greece, Ireland, Portugal, Spain - stock exchange markets which went through the Eurozone crises. After the analysis of ARFIMA-FIGARCH model, the variance breaks which are obtained from the modified ICSS (Iterated Cumulative Sums of Squares) method have also been incorporated into the models. This way, the impact of structural breaks on the volatility persistence has been captured.According to the estimation results of the ARFIMA-FIGARCH models with structural breaks and without structural breaks, in all of the markets, effect of shocks on volatility persist for a long time. So, the long memory in volatility decays efficient market hypothesis by deteriorating the price mechanism. By the way, the break analysis points out the fact that, indexes are enourmously affected from the regional or global news. Because of this, investors should more carefully follow the reginal or global news.Existence of dual long memory property in the investigated stock markets contradicts the weak form market efficiency, because existence of dual long memory suggests that future prices can be predicted via analyzing past price movements of the equity. As a result it is possible to make speculative gains and excess profits. In an inefficient market, techniques using past prices to forecast futures prices, such as technical and fundamental analysis may be useful to make excess gains.