Süreç odaklı proje planlama: Bir uygulama
Process based project planning: An application
- Tez No: 227260
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VAHAP TECİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: İş Süreci Yönetimi, Proje Planlama, Süreç Odaklı Proje Planlama, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yöneylem Araştırması Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Kuruluşlar, hedefleri doğrultusunda gerçekleştirecekleri projeler ile yaşadığımız hızlı değişimlere uyum sağlama çabasındadırlar. Proje hedeflerine nasıl ulaşılacağı planlama aşamasında tanımlanır. Planlama; kapsam planlama, çizelge oluşturma, takım oluşturma, maliyet planlama, risk planlama ve kalite planlama evrelerinden oluşur. Planlama ile projenin geleceğine yön vermek amaçlanır. Proje plan doğrultusunda gerçekleştirilir. Kuruluşlar ve gerçekleştirdikleri projeler süreçlerden oluşur. Süreçler tanımlanabilir, ölçülebilir ve kontrol edilebilir oldukları için daha verimli ve etkin hale getirilebilir. Faaliyetlerden oluşan süreçler belirli zaman, maliyet ve kapsam çerçevesinde projelendirilebilir.Bu çalışmada süreç odaklı proje planlama kavramı açıklanarak Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi eğitim süreci faaliyetlerinin yıllık temelde proje planı oluşturulmuştur. Fakülte çalışanları ile görüşmeler yapılarak faaliyetler listelendirilmiştir. Belirlenen faaliyetler hakkında ayrıntılı bilgi için çalışanlara anket uygulanmıştır. Bilgisayar ortamında belirli programlar kullanılarak, anketlerden elde edilen bilgiler ile oluşturulan faaliyet şeması çerçevesinde süreçler belirlenerek, yıllık eğitim proje planı ve süreç akış şemaları oluşturulmuştur. Bu çalışmada oluşturulan proje planı ve süreç akış şemalarının kullanıcıları fakülte personelidir. Bu şekilde fakülte faaliyetlerinin etkin, verimli ve zamanında gerçekleştirilmesini sağlayacak yapı oluşturulmuştur.Süreç Odaklı Proje Planı yapılırken kullanılan programlar; Microsoft Excel, Microsoft Project, WBS Chart Pro
Özet (Çeviri)
Companies force to conformance rapid changes with achieving projects according to their objectives. In planning phase define how is reached project objectives. Planning includes scope planning, scheduling, team building, cost planning, risk planning and quality planning. The purpose of planning is to guide coming project. Project achieves according to plan. Companies and their projects occur from processes. Process can be made more effective and efficent because these are well defined, measurable and controllable. Processes which are occured activities, can be projected constraint on certain time, cost and scope.In this study, process based project planning is expalined, education process activities of Dokuz Eylül University Faculty of Economics and Administrative Sciences?s project plan is established based on annual. Activities are listed according to faculty personel interviews. Questionnares are completed with faculty personel for detail information about which are listed activities. According to information gathering from questionnares activity diagram is establised and processes are defined after a while annually education project plan and process flow chart are designed by using specific program in computer enviroment. Project plan and process flow charts which are designed in this study can be used by faculty personel. In this way, project structure is built for achieving the activities of faculty effective, efficent, and at the schedule time.The programs that are used while designing Process Based Project Planning are Microsoft Excel, Microsoft Project, WBS Chart ProKey Words : Business Process Management, Project Planning, Process Based Project Planning, Dokuz Eylül University Faculty of Economics and Administrative Sciences