Aileye ve parçalanmış aileye sahip 5-6 yaş çocuklarının bilişsel işlevlerinin karşılaştırılması
Compare between the cognitive functions of the children aged 5-6 with a family and with a divided family
  1. Tez No: 227261
  2. Yazar: BURCU ALPBAZ ERÜRKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAYHAN ÜGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: family, divided family, divorce, cognitive functions, and cognitive assessment
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji, İnsan Bilimleri ve Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Naglieri ve Das (1997) tarafından geliştirilmiş, İstanbul Üniversitesi, Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Tamer ERGİN tarafından geçerlik, güvenirlik ve norm çalışmaları yapılan doktora çalışması Bilişsel Değerlendirme Sistemi ( Cognitive Assesment Sytem- CAS)'nin kullanılarak, aileye ( anne- baba- çocuklar birlikte/ bütünlüğünü koruyan veya tam aile ) ve parçalanmış aileye sahip 5-6 yaş çocuklarının bilişsel işlevlerdeki farklılıklarının araştırılmasıdır. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilinde, okulöncesi eğitim kurumlarındaki 100 çocuk oluşturmuştur. Bu çalışmanın gerçekleştirilebilmesi için Mustafa Aykın İlköğretim Okulu'ndan, Kalamış İlköğretim Okulu'ndan, İlhami Ahmet Örnekal İlköğretim Okulu'ndan, Özel Alev İlköğretim Okulu'ndan, Özel Coşkun İlköğretim Okulu'ndan, Ponpon Çocuk Kulübü'nden, İstanbul Üniversitesi Çocuklar Evi'nden, Harika Park Çocuk Yuvası'ndan, Özel Eyüboğlu İlköğretim Okulu'ndan 5 ve 6 yaşındaki 100 çocuk ve onların aileleriyle çalışılmıştır. Örnekleme `Bilişsel Değerlendirme Sistemi (CAS)' uygulanarak veri toplanılmıştır. Verilerin istatistik analizleri SPSS 13.00 ( Statistical Package of Social Sciences) kullanılarak yapılmıştır. Çeşitli değişkenlere göre CAS ölçeği ve alt testlerinden elde edilen puanların farklılıklarını test etmek için bağımsız (ilişkisiz) grup t- testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) teknikleri kullanılmıştır. Toplanan veriler bu istatistiksel yöntemlerle analiz edilerek bulgular tartışılmıştır. 100 çocuktan 50 tanesini anne- babası birlikte olan ( tam aile- bütünlüğünü koruyan aile) çocuklar, 50 tanesini de parçalanmış aileye ( boşanma, evden ayrılma, ölüm nedenleriyle ebeveynlerinden biriyle yaşayan çocuklar) mensup çocuklar oluşturmuştur. Araştırma sonuçları bu testi oluşturan 12 alt test ve toplam ölçek puanlarının sonuçlarıyla sınırlıdır. Sonuçlarda; kurulan hipotezlerimizin araştırma bulguları ile örtüştüğü görülmüştür. Araştırma sonucunda; parçalanmış aileye sahip çocukların bilişsel işlevleri ile aileye sahip çocukların bilişsel işlevleri arasında; aileye sahip çocukların lehine anlamlı fark bulunmuştur. Bilişsel işlevlerdeki farklılıkların belirlenmesi, ileriki dönemde çocukta ortaya çıkabilecek akademik problemler ile ilgili önlemlerin alınabilmesini, çocuklara ve ailelere verilecek desteğin ve eğitim programlarının okulöncesi döneme ağırlık verilerek planlanmasını, bununla ilgili olarak devlet ve özel kurumlarla işbirliğine gidilebilmesini, çocukların akademik başarıları sekteye uğramadan, özgüvenleri sarsılmadan, erken dönemde gerekli terapötik süreçlerden geçerek hayata hazırlanmalarını sağlayacaktır. Anahtar kelimeler; aile, parçalanmış aile, boşanma, bilişsel işlevler, bilişsel değerlendirmedir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to examine the differences between the cognitive functions of the children aged 5-6 with a family (a family with mother-father and children together / a family protecting integrity or a whole family) and with a divided family using the Cognitive Assessment System (CAS) developed by Naglieri and Das (1997), subjected to validity, accuracy and norm studies by Assistant Associate Professor Doctor Tamer ERGİN, a member of the university at Istanbul University, Institute of Social Sciences, Department of Educational Sciences. The sampling of the study is constituted by 100 children at preschool organization in Istanbul. In order to realize this study, 100 children aged 5-6 from Mustafa Aykın Primary School, Kalamış Primary School, İlhami Ahmet Örnekal Primary School, Private Alev Primary School, Private Coşkun Primary School, Ponpon Children?s Club, Istanbul University the Children?s Home, Harika Park Nursing Home, Private Eyüboğlu Primary School and their families were worked with. It was attempted to apply the Cognitive Assessment System (CAS) to the sampling and to assess the cognitive processes. The statistical analyses of the data were undertaken using SPSS 13.00 (Statistical Package of Social Sciences). Independent (irrelevant) group t-test and on way variant analysis (ANOVA) were used in order to test the differences in scores obtained from the CAS scale and subtests according to various variants. The collected data were analyzed by these statistical methods and the findings were discussed. Of 100 children, 50 children were children with their mothers and fathers living together (whole family- family protecting integrity) and 50 children were children with divided families (children with a single parent due to divorce, leaving home, and death). The results of the study are limited to the results of the 12 subtests constituting this test and total scale scores. The results revealed that our hypotheses were verified by the findings of the study. As a result of the study, a significant difference was found between the cognitive functions of the children with divided families and with whole families to the favor of the children with whole families. Determining the differences in terms of the cognitive functions will enable measures to be taken with regards to any future academic problems that the child might have in future; support and educational programs for the children and the families to be planned with an emphasis on the preschool period; cooperation between the state and the private organizations in this regard; and will also enable the children to be prepared for life undergoing the necessary therapeutic processes early in life without undermining their academic successes or their self-esteems.