İnşaat projelerinde risk analizi, yöntemleri: Bir petrokimya fabrikasında uygulanması
Risk analysis and methods in construction projects: An application to a petrochemical plant
- Tez No: 227271
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİNAZ GÜMÜŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Proje Yönetimi, Risk Yönetimi, İnşaat Projelerinde Risk Yönetimi, Tahminlenen Parasal Değer, Project Management, Risk Management, Risk Management In Construction Projects, Expected Monetary Value
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Ülkemizde inşaat sektörü hızla gelişme göstermektedir. İnşaat kapsamına yol, liman baraj, köprü, fabrika binası, konut inşaatı gibi yapıların inşaatı ile bakım ve onarım çalışmaları girer. Ülkemiz ekonomisinin sanayiye dönmesiyle birlikte fabrika ve konut inşaatlarında artış yaşanmaktadır.Bu çalışmanın amacı proje yönetiminden başlayarak risk yönetimini ele almak ve inşaat projelerinde risk yönetiminin önemini vurgulamaktır. Bu çalışmayı yaparken bir nitel risk analizi metodu olan taminlenen parasal değer (expected monetary value) analizi yapılmıştır. Bu analiz sonucunda elde edilen değer, projelerde ek maliyete neden olabilecek risklerin olası maliyetini verir. Proje planlaması yapılırken, henüz ülkemizde yeni uygulanmaya başlanan risk yönetimi konusu dikkate alınmamaktadır. Bu çalışmada Türkiye'de gerçekleştirilen büyük bir inşaat projesi ele alınarak proje iş kırılım yapısında yer alan aktiviteler incelenmiştir. Bir inşaat projesinde gerçekleşebilecek riskler, araştırılan makalelerden yola çıkılarak belirlenmiştir. Daha sonra her bir aktivite tek tek ele alınarak aktivitede karşılaşılabilecek riskler belirlenmiştir. Bu risklerin aktivitelerde gerçekleşme olasılık değerleri tanımlandıktan sonra bu aktivitenin projeye olan etkisi, dolayısıyla da riskin önceliği belirlenmiştir. Bu risklerin projeye etkileri projenin maliyetinden yola çıkılarak sayısal değerlere dönüştürülmüştür. Bu sayısal değerlerle risklerin projeye olan maliyetini hesaplamak için tahminlenen parasal değer analizi yapılmıştır.Bu çalışmayla birlikte risklerin projelere olan maliyetleri, parasal değerlere dönüştürülebilir; böylece, projede karşılaşılan riskler sınıflandırılabilir, risklerin etkileri azaltılabilir. Proje yönetici açısından riskin etkilerini azaltabilmek önemlidir. Risklerin etkilerinin azaltılmasında, üst yönetimin proje yöneticisinin ve proje takımının yetkileri doğrultusunda sorumlulukları vardır. Bu çalışma, inşaat projelerinin sadece planlanması değil, olası risklerinin de dikkate alınarak her aşamada değerlendirilmesi ve gerekli önlemlerin zamanında alınmasına dikkat çekecek, bundan sonra yapılacak çalışmalar için de yön gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
The construction industry is developing rapidly in our country. Construction industry involves installation of the structures such as roads, ports, damns, bridges, factories and residential buildings as well as their concerning maintenance and repair works. In parallel to transformation of our country?s economy in favor of industry, construction of factory and residential buildings have increased significantly.The aim of this study is to evaluate risk management and to highlight its importance in the applications of construction projects prioritizing the project management. Within this study, a quantitative analysis of ?expected monetary value? have been used. The value obtained as a result of such analysis demonstrates possible cost of the risks which might cause an additional cost for the subject cost. The risk management which has been applied recently in our country is not yet considered during the project planning phase. In this study, a major construction project carried out in Turkey has been investigated and its activities of work breakdown structure have been studied. The possible risks which might be associated with a construction project have been investigated on the basis of articles studied earlier. Then, each activity has individually been analyzed and possible risks for the subject activities have been determined. After having specified the probability values of for the activities, impact of that activities on project, consequently the priority of the risk have been assessed. On the basis of cost of the project impacts of these risks have been converted to numerical values. Using the numerical values ?expected monetary value? analysis has been performed in order to assess the impacts of the risks on the subject project.According to this study, cost of the risks on the projects may be expressed as monetary value; so all the risks which might be encountered within a project can be classified and also their impacts can be reduced. In view of the Project Manager it is important reducing the impacts of the risks. In reducing the impacts of the risks, top management, project manager and project team bear responsibility in accordance with their authorization set out. Drawing attention to the fact that not only the planning phase but also all possible risks should be assessed in every stage of the project and necessary precautions should be taken on time, this study will be accepted as an indicator for future studies.