Kamu hizmetlerinin yürütülmesinde engelli hakları
Disability in public service administration
  1. Tez No: 227273
  2. Yazar: SERKAN ÇINARLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ SANCAKDAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Engelli, Engelli Hakları, Engellilere Yönelik Hizmetler, Engelli Sorunları, Engellik ve Fırsat Eşitliği, Disabled, Disabled Rights, Services for Disabled People, Difficultiesrelated with Disability, Disability and Equal Opportunity
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 261
Özet
Bireyin bedensel fonksiyonlarındaki hasarlar nedeniyle meydanagelen kayıpların yarattığı dezavantajlar engellilik olarak tanımlanır. İşte busosyal dezavantajların ortadan kaldırılması, engelli bireylerin de diğerbireylerle fırsat eşitliği içersinde toplumsal yaşama katılımlarınınsağlanması, devletin en önemli sosyal hizmetlerinden biridir. Yapılanaraştırmalar bugün ülkemizde sekiz milyon civarında engelli birey yaşadığınıgöstermektedir. Bu rakam Avrupa Birliği ülkelerinde üç yüz milyonununüzerindedir. Engelli bireylerin sosyal dezavantajlarını ortadan kaldırmak veonlara insanlık onuruna yakışan bir yaşam sürdürmek için gerekli hizmetlerisunmak; herkes için insanca yaşamı garanti altına alan, fertler arası refahfarklılıklarını azaltmakla görevli olan devletin ödevidir. Şu da bir gerçektirki; yapılan tüm hizmet ve çabalar, ancak toplumun genelinin engellibireylerin ihtiyaçlarına duyarlı hale gelmesi ile anlam ifade edebilecektir. Buda toplumun engellilerin sorunları konusunda bilgilendirilmesi ile mümkünolabilecektir.Avrupa Birliği içersinde yapılan araştırmalar; engelli bireylerin engeldurumları nedeniyle zorunlu olmadığı sürece büyük bakım evlerindetutulmalarının, onların toplumdan tamamen kopmalarına neden olduğunu,sosyalleşmelerini engellediğini göstermektedir. Oysa engelli bireylerin sosyaldezavantajlarını ortadan kaldıracak hizmetlerin maliyetleri ile bakımevlerinde kalmalarının maliyetleri arasında fazla fark bulunmamaktadır. Bunedenle engelli bireylere yönelik hizmetler, bu gün Avrupa Birliği tarafındanda benimsenen politikalarda olduğu gibi onların hem sosyal yaşamlarınıkolaylaştırıcı hem de sosyal hayata katılımlarını sağlayıcı olmakdurumundadır. Bu çalışma kapsamında Türkiye'de ve Avrupa Birliği'ndeengellilerin topluma katılımını sağlamaya yönelik hizmetler incelenerekmevcut yapı ve eksiklikler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Disability is defined as the social disadvantages in consequence oflosses caused by functional damages on body. Eliminating this socialdisadvantages and enabling participation of disabled people with equalopportunities into social life like other members of society is the mostimportant social duty of a social government. Recent researches show thateight million disabled people are living in Turkey. This figure is over threehundred million in European Union. Governments are responsible foreliminating of wealth level distinctions in the society. Removing the socialdisadvantages, offering essential services that enable its citizens to have a lifesuitable with human dignity and to provide guarantee for everybody to liveas a human are the duties of government. This is also another fact that; allservices offered and efforts would be meaningful if the whole society becomesresponsive to the needs of disabled people. The only way to make it possible isincreasing the public information on the difficulties of disabled people.Recent researches held in European Union show that, largeinstitutions used for rehabilitation of disabled people, cause their isolationfrom society and are barriers for entering to social life. But there is no biggap between the cost of eliminating social disadvantages of disabled peopleand accommodating them in an institution. Therefore today, disabledoriented services, like the policies which were already adopted in EuropeanUnion, should be focused on both easing their social life and enabling toinclude in society. In this study, the services which are focused on theinclusion of disabled people in society are examined in both European Unionand Turkey with the actual structure and deficiencies.