Süleymaniye Kütüphanesi Fatih Bölümü 4078 numarada kayıtlı 16. Yüzyıla ait bir şiir mecmuası (51a-100b)(çeviriyazılı metin)
A poetry collection belonging to 16th century registered at fatih collection no: 4078 in Suleymaniye Manuscript Library (51a-100b)
  1. Tez No: 227322
  2. Yazar: ÖZLEM SEÇKİN GÜLERYÜZ
  3. Danışmanlar: DR. ÜZEYİR ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şiir mecmuaları, mecmua geleneği, Klasik Türk Edebiyatı, nazire, Poetry collections, tradition of ?macmua, Classical Turkish Literature, nazire
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Şiir mecmuaları, Klasik Türk edebiyatında önemli bir yere sahiptir. Bu mecmualar içerisinde klasik edebiyata ait manzumeler bulunmaktadır. Bu şiirlerin bir kısmı birbirine nazire olarak yazılmış manzumelerdir. Bazı mecmualarda da edebi zevke hitap eden şiirler bir araya getirilmiştir. Süleymaniye Kütüphanesi Fatih 4078'de kayıtlı bir şiir mecmuasında 15 ve 16. yüzyıllarda yaşayan şairlerin şiirleri vardır. Tezimizde, bu mecmuanın 51a-100b varakları transkribe edilmiş, nazire ve tanzir kavramları hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The poetry collections (?macmua?s) has a crucial place in Classical Turkish Literature. There are some materials related to Classical literature in these collections. Some of these poetries are verse which have been written as ?nazire?. However, poetries which are adressed to literary delight have been collected. There are some poetries which belong to poets who lived 15th-16th centuries, in the Süleymaniye Library Fatih collection 4078. Our thesis, 51a-100b papers of this collection are transcribed, ?nazire? and ?tanzir? concepts are explained.