Sağlık meslek lisesi meslek dersi öğretmenlerinin iş doyumlarına ilişkin görüşleri (Ankara ili örneği)
The opinions of profession lecture teachers in health vocational high schools (Ankara city model)
- Tez No: 227380
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYNUR BİLİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sağlık Eğitimi, Education and Training, Health Education
- Anahtar Kelimeler: İş Doyumu, Sağlık Meslek Lisesi, Öğretmen, Job Satisfaction, Health Vocational High School, Teacher
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışma ile 2007?2008 eğitim-öğretim yılında Ankara'da sağlık meslek lisesinde çalışan meslek dersi öğretmenlerinin iş doyumuna ilişkin görüşlerini belirlemek amaçlanmıştır.Araştırma tarama modelindedir. Araştırmanın verileri Ankara ilindeki 10 sağlık meslek Lisesinde görevli toplam 309 öğretmenden toplanmıştır. ?Sağlık Meslek Lisesi Meslek Dersi Öğretmenlerinin İş Doyumu Anketi? uygulanmıştır.Veri toplama aracının yapı geçerliliği madde analizi ile, güvenirliği ise Cronbach Alfa kat sayısı ile hesaplanmıştır. Toplanan veriler SPSS 11.5 paket programıyla çözümlenmiştir. Verilerin çözümlenmesinde yüzde, frekans, aritmetik ortalama gibi betimsel istatistik teknikleri kullanılmıştır. Ayrıca ikili karşılaştırmalar için ilişkisiz t-Testi (Independent Samples t-Test) kullanılmış olup, çoklu karşılılaştırmalar için ise ANOVA testi kullanılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre bütün öğretmenlerin işlerinde ( =1.88) normal seviyede doyuma sahip oldukları belirlenmiştir. Fakat beklentilerinin ise ( =4.73) çok yüksek seviyede olduğu tespit edilmiştir. Boyutlar açısından iş doyumu değerlendirildiğinde iş doyum seviyeleri, çalışma koşulları ( =1.51) yüksek, yükselme koşulları ( =2.12) normal, ödeme koşulları ( =2.24) normal ve birlikte çalışma koşulları ( =1.67) normal olarak saptanmıştır. İş doyumu ve kişisel özellikleri açısından istatistiksel olarak ilişki tespit edilememiştir (p>0.05).
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine what the teachers working at the health vocational high schools in Ankara thought of their job satisfaction status during the 2007-2008 academic terms.The research was based on scanning model. The data required for the research were compiled from a total of 309 teachers working in 10 health vocational high schools in Ankara. The Questionnaire of Job Satisfaction of Health Vocational High School Teachers was applied.The structure validity of the data collection was carried out with item analysis while the reliability was calculated with Cronbach Alpha coefficient. The obtained data were analyzed with SPSS 11.5 software. During the analyses of the data, descriptive statistical techniques such as frequency, percentage, and arithmetic mean were used. Furthermore, for cross comparison, Independent Samples t-Test, and for multiple comparison, ANOVA test was used.According to the results of the research, it was determined that all the teachers were satisfied with their jobs at normal level ( =1.88). However, their expectations were found to be at very high level ( =4.73). when evaluated from the point of job satisfaction dimensions, it was found out that job satisfaction levels were as; working conditions ( =1.51) ?high?, advancement in organization ( =2.12) ?normal?, wage rate ( =2.24) ?normal? and collaborate conditions ( =1.67) ?normal?. From the point of job satisfaction and personal characteristics, no significant statistical relation was observed (p>0.05).