İnternet bağımlılığını yordayan değişkenlerin incelenmesi
Examinin the variables predicted internet addiction
  1. Tez No: 227399
  2. Yazar: GÜLMİSAL TURNALAR KURTARAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZÜLAL ERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet bağımlılığı, Yalnızlık, Depresyon, Benlik Saygısı
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın amacı, yalnızlık, depresyon ve benlik saygısı değişkenlerinin ergenlerin internet bağımlılığını yordamadaki katkılarını belirlemektir.Araştırmaya, 2006-2007 eğitim-öğretim yılında Mersin ili merkezinde, genel, meslek ve Anadolu liselerinde öğrenim gören, 650 öğrenci katılmıştır. Araştırmada, öğrencilerin internet bağımlılık düzeyini belirlemek için, ?İnternet Bağımlılık Ölçeği?; yalnızlık düzeylerini ölçmek için, ?UCLA Yalnızlık Ölçeği?; benlik saygılarını ölçmek için, ?Coopersmith Benlik Saygısı Ölçeği (CBSÖ)?; depresyon düzeyini belirlemek için, ?Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği? kullanılmıştır. Öğrencilerin, demografik özelliklerini belirlemek için ise, araştırmacı tarafından geliştirilen ?Kişisel Bilgi Formu? kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel analizi için, ?SPSS? paket programının 11.5 sürümü kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde, Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi ve Aşamalı Çoklu Doğrusal Regresyon Analizinden yararlanılmıştır. Araştırmada, hata payı üst sınırı 0.05 olarak kabul edilmiştir.Bu araştırmanın sonucunda, internet bağımlılığını, benlik saygısının negatif yönde, yalnızlığın ise pozitif yönde anlamlı bir şekilde yordadığı, ancak depresyonun, istatistiksel olarak anlamlı olacak kadar yordamadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine depression, loneliness and self respect's contribution to examine internet addiction.650 students who have education in General, Occupational and Anatolian high schools in the centre of Mersin during the education years, 2006-2007 have been participated in this study. In the study, in order to identify addiction level, ?Internet Addiction Scale?, in order to measure the loneliness level, ?UCLA Loneliness Scale? in order to measure their self respect ?Coopersmith Self Respect Scale CBSÖ? in order to clarify the level of their depression ?Depression Scale for Children? have all been applied to the group. Moreover, in order to point out the demographic features of the students, ?Personal Information Form? developed by the researcher has been applied.For data analysis, the SPSS for windows version 11.5 was used. Seperate stepwise linear multiple regression analysis and linear multiple regression analysis were administered to the data. Significance level was 0.05 for all analyses.The results have showed that self respect has predicted internet addiction and there were a significant negative relationship between these variables, on the other hand loneliness has predicted internet addiction significantly and there were a positive relationship between two variables. However, depression did not have significant effect on the internet addiction.Key Word: Internet addiction, Depression, Loneliness, Self respect.