Türk tuval resminde doku
Türkish canvas pictures in textüre
- Tez No: 227434
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDAL ESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Turkish canvas painting, texture
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Hazırlanmış olan bu araştırma da, konusuna bağlı olarak doku kavramı açıklanmış, bu kavramla ilgili örneklere yer verilmiştir. Araştırma da Avrupa'daki ve Türk resmindeki doku kavramı üzerinde durulmuş; Avrupa resmindeki doku kavramının Türk resim sanatı üzerindeki etkileri incelenmiştir.Tüm görsel nesnelerin karakteristik birer dış yapıları vardır. Nesne ve varlıkların dış yapı özellikleri ve bunların objektif etkileri dokuyu (tekstür) oluşturur. Diğer bir değişle nesne ve varlıkların dış yapı özellikleri ve bunların objektif tesirleri dokuyu oluşturan etkenlerdendir. Yüzeylerin dokunsal değerlerine doku adı verilir.Doku kavramını kendi içerisinde alt başlıklara ayırmak mümkündür. Doğal dokular, yapay dokular, görsel dokular, taklit dokular ve deneysel yöntemlerle elde edilen dokular şeklinde sıralanabilecek olan bu kavram, resmin vazgeçilmez unsurlarından biridir. Resimsel anlamda bu yapıyı etkileyebilecek olan unsurlar da vardır. Bu unsurların arasında ışık ve perspektif yer almaktadır. Bunların yanı sıra resimsel dokuyu kuvvetlendiren etkenler, dokunun daha anlaşılabilir olmasını sağlar. Bunlar dokunun konturu, parlaklığı, rengi, ağırlığı ve derinliğidir.19.yy'ın başlarında Kübist ressamlar ile yayılmış olan kolaj sanatı, 1919 da Avrupa'da oluşturulan ?bauhous? sanat okulunun önemsediği bir konu haline geldi. Kolaj, malzeme dokusunu belirten, fiziki dokunun zevkini arttıran bir teknikti. Bu nedenle Bauhaus sanat okulunda doku araştırmalarına önem verilmiştir. Doku kavramı üzerinde yoğunlaşan Paul Klee, Van Gogh, Hans Arp, Piet Mondrian, Jackson Pollock, Andy Warhol Avrupalı sanatçılar bağlı bulundukları akımlar doğrultusunda çalışmalarını üretmişlerdir.19.yy'lın başlarından itibaren Avrupa da gelişen yenilikçi akımların yansımaları Anadolu topraklarında da hissedilmeye başlanmıştır. Yenilikçi arayışlar içerisinde olan Ahmet Bedri, Ahmet Şeker gibi ressamlardan başlayıp günümüze kadar hala değişimini sürdüren bu arayışlarla Türk resmi dünya literatüründe önemli bir yere sahip olmuştur.Türkiye'deki ve Avrupa'daki sanat ortamında söz sahibi olmuş yirmi sanatçı ve eserlerinden örnekler verilmiş ve eserlerinin konu örnek oluşturacak nitelikte olmasına özen gösterilmiştir.Araştırmanın son bölümünde ise araştırmacının yedi adet deneysel yöntemlerle elde ettiği çalışmaya yer verilmiş ve yapıtları teknik ve kavramsal yönlerden incelenmiştir.Anahtar kelime: Türk tuval resmi, doku
Özet (Çeviri)
In this completed research, texture concept is clarified and samples are given related to its own topic. In the research it is emphasized on texture concept in Europe and Turkish painting; texture concept in European painting and texture concept in before and after Republic Works placed in Turkish painting art.All visual objects have a characteristic external structure. External structure features and objective effects of objects and beings form texture. In other words external structure features and objective effects of objects and beings are factors which are forming texture. Tactile rates of surfaces are called as texture.It is possible to divide texture concept in to its subtitles. This concept, which can be listed in an order; natural textures, artificial textures, visual textures and the textures can be obtained by artificial ways, is an indispensable component of painting.At the beginning of 19.th century collage art which had popularity by the works of cubist painters, become a topic given importance by the Bauhaus art school, founded in Europe in 1919.Collage was a technique stating material texture and increasing pleasure of physical texture. Therefore in Bauhaus art school, texture research had an important place. Paul Klee, Van Gogh, Hans Arp, Piet Mondrian, Jackson Pollock, Andy Worhol and European painters, intensified on texture concept, created their works in the direction of their movements.The reflections of modernist movement, developing in Europe since the beginnings of 19.th century has also begun to be felt in Anatolia. By the sake of searching which began and to be continued till our day with painters like Ahmet Bedri, Ahmet Şeker who were in a modernist way, Turkish painting art has an important place in the world painting art.At the end of the research seven works of the researcher, which are obtained by experimental methods, are placed and his work of arts are examined in technique and conceptual ways.