İlköğretim okulları öğretmenlerinin hizmetiçi eğitim ihityaçları ile kurum içi iletişim algıları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
An evaluation of the relationship between teachers? perception of instutional communaciation and in service training in primary schools
- Tez No: 227454
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hizmetiçi eğitim, kurum içi iletişim, eğitim yönetimi ve planlama, çatışma, In service tranining, instutional communication, educational governance, Planning, conflict
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırma resmi ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerinin, hizmetiçi eğitim ihtiyacı ve kurum içi iletişim algıları arasındaki ilişkinin değerlendirmesine yönelik görüşlerini saptamayı amaçlamaktadır. Tarama modelinde olan bu araştırmanın evreni İstanbul'daki resmi ilköğretim okullarında görev yapan ilköğretim okulu öğretmenlerinden oluşmaktadır. Araştırmanın örnekleminde 207 ilköğretim öğretmeni yer almıştır. Örneklem gurubuna hizmetiçi eğitim ihtiyacı ve kurum içi iletişim başlıkları altında iki bölümden oluşan anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında çözümlenmiştir.Sonuç olarak, ilköğretim okulu öğretmenlerinin görüşlerine göre, kendileri için düzenlenen hizmetiçi eğitim programlarında ve kurum içi iletişimin birçok alanında sorunlar ve yetersizlikler bulunmaktadır. Hizmetiçi eğitim programları planlanmadan önce öğretmenlerin ihtiyaç ve beklentilerinden yararlanılmaması, eğitim yönetimi ve planlamanın iyileştirilmesi, programların içeriğinin de buna göre düzenlenmemesi ve hizmetiçi eğitim etkinliklerinin bitiminde programların değerlendirilmesi gerekmekte, örgüt içinde kurum içi iletişime, üst ast iletişimindeki aksaklıkların giderilmesi, iletişim çatışmalarının en alt seviyeye düşürülmesi, kişisel iletişim araçlarının iletişim kaynaklarının doğru ve verimli bir şekilde kullanılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the views that will lead us to assess the relationship between the in service edcation needs and instituonal communication perception of the teachers working in Primary Schools. The universe(evren) of this study in scanning model are teachers working in public Primary Schools in İstanbul. In the sample of the study, there are 207 primary School teachers.With the sample Group , two surveys were carried out under the topics of ?in service trainings needs? and ?instituonal communication?. The results collected were anaylzed in the SPSS program.Consequently, according to teachers working in Primary Schools, there are deficiencies and problems in many areas of instituonal communication and in service training. Before the in service training is planned, needs and expectations of the teachers should be considered, educational planning and governance should be improved, the content of the programs should be organized acorrdingly and at the end of in service training the programs should be evaluated; for a better instituonal communication communicational defects between the inferior and superior should be removed, communicational conflicts should be kept in the lowest level, personal communication devices and communication sources should be used effectively.