Okul öncesi öğretmenlerinin öğretmen yeterlikleri ve hizmet içi eğitim ihtiyaçları
Pre-school teachers' teacher competences and in-service training needs
  1. Tez No: 417544
  2. Yazar: CANER BAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞULE AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Öğretmen Yeterlikleri, Hizmet İçi Eğitim İhtiyacı, Yönetici Görüşleri, Pre-school Teacher Competences, In-service Training Needs, Administrator's Views
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmanın amacı; okul öncesi eğitimde görev alan öğretmenlerin öğretmen yeterliklerini mesleki kıdem, yaş, mezun oldukları program, öğrenim durumu, görev yaptıkları okul türü, statü ve çocuk sahibi olma/olmama değişkenlerinin nasıl etkilediğine ilişkin yönetici görüşlerini, okul öncesi öğretmenlerinin öğretmen yeterliklerine ilişkin öğretmen ve yönetici görüşlerini ve buna bağlı olarak hizmet içi eğitim ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini-çalışma gurubunu, Düzce ili merkez ilçesinde bulunan resmi/özel bağımsız anaokulları ve ilköğretim okulları ile kız meslek liselerinin anasınıfları arasından oranlı küme örnekleme yöntemiyle seçilen 20 okulda görev yapan, 62 okul öncesi öğretmeni ile bu okulların yöneticileri oluşturmaktadır. Araştırmanın amaçları doğrultusunda veri toplama araçları olarak“Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Öğretmeni Özel Alan Yeterlikleri”anketi ile“Okul Öncesi Öğretmeni Özel Alan Yeterlikleri ve Hizmet İçi Eğitim İhtiyacı Görüşme Formu”kullanılmıştır. Araştırmanın amaçları doğrultusunda, anket verilerinin çözümlenmesinde frekans, yüzde gibi betimsel istatistiklere yer verilmiştir. Araştırmadaki görüşme verilerinin çözümlenmesinde betimsel analiz kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda, okul öncesi öğretmenlerinin Milli Eğitim Bakanlığı özel alan yeterliklerine göre kendilerini, mesleki gelişimlerini belirleme, okulun kültür ve öğrenme merkezi haline getirilmesinde toplumla işbirliği, aile eğitimi ve eğitim programları alanlarında kendilerini diğer alanlardan daha az yeterli gördükleri ve bu alanlarda hizmet içi eğitimle desteklenmeleri gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Yöneticilerin ise Milli Eğitim Bakanlığı özel alan yeterliklerine göre okul öncesi öğretmenlerini; gelişim alanları, ailelerle iletişim, aile katılımı ve aile eğitimi alanları ile iletişim alanları ile mesleki gelişimi sağlama alanında en az yeterli olarak gördükleri ve okul öncesi öğretmenlerinin bu alanlarda hizmet içi eğitimle desteklenmesi gerektiğini düşündükleri sonucuna ulaşılmıştır. Yöneticilerin okul öncesi öğretmenlerinin hizmet içi eğitim almasını istedikleri konular ise en çok iletişim, drama, sınıf yönetimi ve çocuk gelişimi olduğu görülmüştür. Yöneticilere göre mesleki kıdemin ve yaşın öğretmen yeterliğine olumlu etkisi bulunmaktadır, çocuk gelişimi mezunları ile okul öncesi eğitimi mezunları diğer alan mezunlarına göre daha yeterlidir. Yöneticilere göre, yüksek lisans mezunu olmanın, anaokullarında görev yapmanın ve çocuk sahibi olmanın öğretmen yeterliklerine olumlu etkisi vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the administrators' opinions related to how affect the changeables of teachers' teacher competences who are charged in pre-school education and in parallel with this, administrators who work in these schools with in-service training needs, the teachers' competences with opinions which are related to in-service training needs, professional seniority, age ,the department they graduated from, educational background, the type of school in which they are in charge of status and having a child/not having a child. The sample-working group of the study consist of 62 pre-school teachers who work in 20 schools in Düzce, central district, which have been selected from among the state kindergardens /private independent kindergardens, primary schools and the girls'vocational schools' kindergardens with the method of proportional mass exemplification. In accordance with the aims of the study, as data collection tools,“The questionnaire of the ministry of national education (MEB) pre-school teacher private field competences”,“Pre-school tecaher private field competences and the interview form of in-service training needs”have been used. In accordance with the aims of study, in the analysis of questionnaire data, descriptive statistics like frequency and percentage have been included. Descriptive analysis has been used in the analysis of data in the consequnce of interview in the study. At the end of the study, it has been resulted that according to the ministry of national education (MEB) private field competences, pre-school teachers have found themselves less sufficient in the definition professional developments, colloboration with society in turning of schools into the culture and instruction centre, in parenting education and in the fields of education programs than the other fields and they have needed to be supported with in-service training in these fields. But it has been resulted that according to the ministry of national education (MEB) private field competences, administrators have thought that pre-school teachers are the least sufficient in the development fields,communication with parents,parent engagement and in the fields providing of professional development with parent education fields and communication fields and they have thought that pre-school teachers should be supported with in-service training in these fields. According to administrators, it has been seen that in general meaning, pre-school teachers want to take in-service training and subjects mostly should be about communication, drama, classroom management and child development. Accordindg to administrators, professional seniority and age leave a positive impression to teacher competence and child development graduate and pre-school education graduate more sufficient than other fields graduate. According to administrators, being post graduate, working in kindergarden and having a child have positive impression to teacher competences.