Koledok kanalı bağlanmış tavşanlarda karaciğer hücrelerindeki değişimlerin elektron mikroskopla imcelenmesi
A Study of ultrastructural changes in the rabbit liver cells after bile duct ligation
  1. Tez No: 22747
  2. Yazar: AYŞE ESER BİLGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURAN GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Koledok kanalı bağlanması, Hepatosit, Tavşan, Kolestasis, Safra kanalcığı, Bile duct ligation, Hepatocytes, Rabbit, Cholestasis, Bile canaliculi
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
11 ÖZET Yüksek Lisans Tezi KOLEDOK KANALI BAĞLANMIŞ TAVŞANLARDA KARACİĞER HÜCRELERİNDEKİ İNCE YAPI DEĞİŞMELERİ Ayşe Eser BİLGİN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Turan GÜVEN 1992, Sayfa: 47 Jüri: Doç. Dr. Turan GÜVEN Prof. Dr. Cevat AYVALI Doç. Dr. Zekiye SULUDERE Bu çalışmada, 96, 125 ve 168 saat süre ile koledok kanalı bağlanan tavşanların karaciğer hücreleri ve safra kanalcıklanndaki ince yapı değişmeleri incelenmiştir. Koledok kanalı bağlanmasından 96 ve 125 saat sonra hepatositlerde ve safra kanalcıklarında şiddetli değişmeler gözlendi. Sitoplazmadaki bütün organeller, çekirdek içindeki yapılar ve çekirdek zarı parçalandı. Sitoplazma ve çekirdek neredeyse ayırt edilemez duruma geldi. Bütün hepatositler nekrotik bir görünüm kazandı. Safra kanalcıklarındaki mikrovilluslar kayboldu. Koledok kanalı bağlanmasından 168 saat sonra hepatositlerde ve safra kanalcıklarında çok önemli değişmeler tespit edilmedi. Hepatos illerdeki organeller tipik şekillerini almamış olmalarına rağmen, farkedilebiliyorlardı. Hepatosit ve safra kanalcığının görünümü normaldi. Granüllü endoplazmik retikulumda artma ve genişleme görüldü.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Masters Thesis A STUDY OF ULTRASTRUCTURALCHANGES IN THE RABBIT LIVER CELLS AFTER BILE DUCT LIGATION Ayşe Eser BİLGİN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Turan GÜVEN 1992, Page: 47 Jury: Assoc. Prof. Dr. Turan GÜVEN Prof. Dr. Cevat AYVALI Assoc. Prof. Dr. Zekiye SULUDERE Ultrastructural changes in the hepatocytes and bile canaliculi of rabbits due to the ligation of bile ducts (for 96, 125 and 168 hours) have been investigated. Drastic changes in hepatocytes and bile canaliculi have been observed after bile duct ligation for 96 and 125 hours. All the cytoplasmic organelles, nuclear contents and the nuclear membranes were broken down. The cytoplasm and the nucleus were almost indistinguishable. Virtually all the hepatocytes have transformed into a necrotic appearance. Microvilli in the bile canaliculi dissappeared. No remarkable further changes were observed when the ligation period was 168 hours. After 168 hours, the organelles in the hepatocytes could still be distinguished, although the structures were no longer typical. The general appearances of hepatocytes and the bile canaliculi were normal. An increase and dilation in the granular endoplasmic reticulum have been found.