Besinsel sterollerin endoparazitoid Pimpla Turionellae L. (Hymenoptera: lchneumonidae)'nin gelişimine etkileri
Effect of dietary sterols on the development of the endorapasitoid Pimpla Turinellae L. (Hymenoptera: lchneumonidae)
  1. Tez No: 22746
  2. Yazar: BERAT YAŞAR SARIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ YAZGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Endoparazltoid, Steroller, Nutrition, Endoparasitoid, Sterols
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 28
Özet
m ÖZET Yüksek Lisans Tezi BESÎNSEL STEROLLERİN ENDOPARAZİTOÎD PIMPLA TURIONELLAE L. (HYMENOPTERA : ICHNEUMONIDAE)'NİN GELİŞİMİNE ETKİLERİ Berat Yaşar SARIZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Şevki YAZGAN 1992, Sayfa: 22 Jüri: Prof. Dr. Şevki YAZGAN Prof. Dr. M. Yaşar AKSOYLAR Doç. Dr. Orhan AKKOL Parazitik bir hymenopter türü olan Pimpla îurionellae L.'nın yumurtadan yeni çıkmış larvalarının ergin evreye kadar yaşama ve gelişme hızına kolesterol oranlarının ve farklı steroidlerin etkileri, larvalar kimyasal yapısı bilinen sentetik bir besin ortamında, aseptik koşullarda yetiştirilmek suretiyle incelenmiştir. Normal büyüme ve gelişme için kolesterol mutlak bir besin bileşenidir. Böceğin ergin evreye kadar büyüme ve yaşamasına en iyi etkiyi yüzde 0,036 oranında kolesterol içeren besin yapmıştır. Squalen, 7-dehidrokolesterol, ergosterol, kalsiferol, P- sitosterol, kolik asit, östron, testosteron, kolesterol asetat, kolesterol benzoatdan herhangi biri besinde yalnız başına bulunduğu zaman kolesterolün yerini tutamamıştır. Testoste ron larvalar üzerinde toksik bir etki yapmıştır. Besinde kolik asit, östron veya koles terol asetattan birinin bulunması, kolesterolsüz besinde olduğu gibi larvaların üçüncü evreye kadar gelişmelerini sağlamıştır. Squalen, ergosterol, kalsiferol ve kolesterol benzoattan birini içiren besinlerde larvalar dördüncü evreye kadar, 7-dehidroko lesterol veya P -sitosterol içeren besinlerde ise larval olgunluğa kadar gelişmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Masters Thesis EFFECTS OF DIETARY STEROLS ON THE DEVELOPMENT OF THE ENDORAPASITOID PIMPLA TURIONELLAE L. (HYMENOPTERA: ICHNEUMONIDAE) Berat Yaşar SARIZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Şevki YAZGAN 1992, Page: 22 Jury: Prof. Dr. Şevki YAZGAN Prof. Dr. M. Yaşar AKSOYLAR Assoc. Prof. Dr. Orhan AKKOL Effects of dietary cholesterol levels and different steroids on the rate of development and survival of hymenopterous endoparasitoid Pimpla turinonellae L. were investigated by rearing newly-hatched larvae axenically on chemically defined synthetic diets. Cholesterol was an indispensable dietary component for normal development and survival. The diet with 0.036 per cent cholesterol had the best effects on the rate of development and survival. When used singly in the diets, squalene, 7-dehyrocholesterol, ergosterol, calciferol, ^-sitosterol, cholic acid, oestrone, testosterone, cholesterol acetate, cholesterol benzoate could not substititute for cholesterol. Testosterone was toxic to the larvae. As cholesterol-free diet, diets contained one of cholic acid, oestrone or cholesterol acetate allowed larvae to develop the third instar. When clolesterol was replaced by one of squalene, ergosterol or calciferol larvae reached the fourth instar. Substititution of dietary cholesterol either by 7-dehydirocholesterol or p-sitosterol allowed some larvae to reach the larval maturity.