Ortaöğretim öğrencilerinin öğrenme ve ders çalışma stratejileri (Bursa ili Orhangazi ilçesi örneği)
Learning and study strategies of high school students (A sample study in Orhangazi)
- Tez No: 227473
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme, Öğrenme Stratejileri, Ders Çalışma Stratejileri, learning, learning strategies, study strategies
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Öğrenmenin tam olarak gerçekleşmesi, öğretmenin etkili öğretim yöntemlerini uygun eğitim ve öğretim ortamları hazırlayarak kullanması ile öğrencinin öğrenme stratejileri ve etkili ders çalışma alışkanlığını kazanmasına bağlıdır. Öğrencinin hangi derse hangi stratejileri kullanarak çalışacağını bilmemesi öğrencilerin ders çalışma verimlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Öğrenme ve ders çalışma stratejilerinin öğrenciler tarafından öğrenilmesi ve kullanılması en az diğer derslerin öğrenilmesi kadar önemlidir.Bu araştırmada ortaöğretimdeki öğrencilerin öğrenme ve ders çalışma stratejilerine ilişkin algılarının öğrencilerin okudukları okul türü, sınıf ve alan, babalarının eğitim düzeyi, ders çalışma süresi, ailelerin okul ve derslere ilgisi, annenin bir işte çalışıp çalışmaması, ailenin gelir düzeyi, cinsiyet değişkeni, çalışma odasının olup olmaması, annenin eğitim seviyesi, annenin ve babanın kitap okuma sıklığı, bilgisayar başında geçirilen zaman, destek eğitimi alıp almama durumu, televizyon izleme süreleri ve ders çalışma yöntemlerini bilip bilmeme değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir.Araştırmanın evrenini, 2008-2009 eğitim öğretim yılında ortaöğretim kurumlarında (anadolu lisesi, çok programlı lise, kız meslek lisesi, imam hatip lisesi ve endüstri meslek lisesi) öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise bu okullara devam eden öğrencilerden 312 `si oluşturmaktadır.Öğrencilerin öğrenme ders çalışma stratejilerini belirlemek için Ülkü Köymen tarafından Türkçe'ye çevrilen, 77 sorudan oluşan Likert tipi bir ölçek olan“The Learning and Study Strategies Inventory”envanteri“LASSI”kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde SPSS 13.0 programı kullanılarak t-testi, varyans analizi(one-way), Kruskal Wallis-H testi ve aritmetik ortalamalardan yararlanılmıştır.Öğrencilerin öğrenme ve ders çalışma stratejilerinin okul türüne, ders çalışma süresine, ailenin gelir düzeyine, cinsiyet değişkenine, bilgisayar ve televizyon başında geçirilen vakit değişkenine, öğrenim gördükleri sınıfa ve hangi derse nasıl çalışacaklarını bilip bilmeme değişkenine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Performing the learning completely depends on preparing and using the effectual ways of the teaching and convenient educational environment and student?s learning strategies and obtaining effectual studying habits. If students do not know which subject should be studied by using which method, this influences their study efficiency negatively. Learning and using the learning and studying strategies by students are as important as learning other subjects.In this research high school students' perceptions of learning and study strategies were examined in terms of gender, parents' education, school types, grade and brach, how often parents read, having a working mother or not, father?s education, parents? income levels, having a room to study in, having educational support or not, the time used for studying, parents' approach to students' school life and lessons, students consciousness about learning strategies and students' grade levels.The extent of the research was 3527 students who are attending different types of high schools (anatolian high school, multi programmed high school for girls, vocational high school for girls, secondary school for the training of Islamic religious personnel and industrial vocational high school) in 2008-2009 educational year. The sample was selected from 312 students of those high schools.“The Learning and Study Strategies Inventory (LASSI)”,adapted into Turkish by Ülkü KÖYMEN, having 77 items and a Likert type scale, was used to determine students' studying strategies. In order to analyze the data, SPSS 13.0 programme was used and utilized to perform t test, one-way analysis, Kruskal Wallis-H test and aritmethical averages.The students learning and studying strategies show significant differences in terms of the type of the school, duration of study, parents? income levels, gender, resting time in front of the TV and computer, school life and students' consciouness about learning and studying strategies, and students' grade levels.