Beden eğitimi öğretmenlerinin iş doyum düzeylerinin araştırılması
The research of physical education teachers? job satisfaction
  1. Tez No: 227474
  2. Yazar: ÖZKAN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Öğretmen, Beden Eğitimi Öğretmeni, İş Doyumu, Beden Eğitimi Öğretmenlerinin İş Doyum Düzeyi, Education, Teacher, Physical Education Teacher, Job Satisfaction, Level of Physical Education Teachers? Job Satisfaction
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırma da Beden Eğitimi Öğretmenlerinin iş doyum düzeyleri ortaya konularak, anket sonuçlarına ait bulgular, bulgulara dayalı yorumlar ve öneriler yer almaktadır.Araştırmanın evrenini İstanbul ili 10 ilçesi içersinde eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmekte olan 114 resmi eğitim kurumu ve kurumlarda görev yapmakta olan 120 beden eğitimi öğretmeni oluşturmaktadır.Araştırmada beden eğitimi öğretmenlerinin iş doyum düzeylerine ait bulgular anket yoluyla elde edilmiştir. Ölçme aracı olarak araştırmacı kişisel bilgi formu, Minnesota iş doyum ölçeği kullanılmıştır. Uygulanan anket sonuçları SPSS istatistik programı ile analiz edilmiştir. Anket bulguları, yüzde ve frekans değerleri ile t-testi sonuçları ve tek yönlü varyans analizi sonuçlarına dayalı olarak yorumlanmıştır.Elde edilen bulgulara göre iş doyumuyla; cinsiyete göre mesleki nitelik, yaşa göre mesleki sosyal ilişkiler, hizmet yılına göre mesleki sosyal ilişkiler, hizmet içi eğitim kursuna katılımına göre mesleğin çalışma şartları, hizmet içi eğitim kursundan yararlanıp yaralanmamasına göre ekonomik şartlar, antrenörlük belgesi bulunmasına göre mesleki niteliği, ekonomik şartlar, sosyal gereksinimler, lisans belgesi bulunmasına göre sosyal gereksinimler, sınıf mevcuduna göre mesleki niteliği, mesleğin çalışma şartları, mesleki sosyal ilişkiler, ekonomik şartlar, sosyal gereksinimler değişkenleri arasında anlamlı fark olduğu belirlenmiştir. Eğitim durumuna göre anlamlı bir fark görülmemiştir.Araştırmada çıkan sonuçlara dayanarak beden eğitimi öğretmenlerinin iş doyumlarını arttırılmasında, topluma faydalı, bedenen ve ruhen sağlıklı bireylerin yetiştirilmesinde ve ülke sporunun gelişmesinde, beden eğitimi öğretmenlerinin iş memnuniyetlerinin sağlanmasında faydalı olması amacıyla; yapılabileceklere ilişkin öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aimed at revealing physical education teachears? job saticfaction level.The study introduces findings from the questionnaire,interpretations and suggestions for future studies.The universe of study was composed of 114 schools from 10 different districts in İstanbul and 120 physical education teachers selected from these schools.In the current study,the findings related to physical education teachers? job satisfaction level have been obtained through a questionnaire.Data collection instruments used in the study were a Researcher Personal Information Form,Minnesota Job Satisfaction Scale.The data that was gathered from the participants was analyzed by using SPSS statistics program.The findings of questionnaire were interpreted through percentages and frequency distributions and the results of t-test and One-way Analysis of Variance (ANOVA).Results of the study revealed that there is significant differents between job satisfaction and variables of vocational quality in gender,vocational social relationships at age,vocational social relationships in the length of service,working conditions of job in participation to in-service training course,economical conditions according to utilize in-service training or not,vocational quality as having trainer certificate,social needs in having license certificate,vocational quality according to totality of class,working conditions of job,vocational social relationships,economical conditions,social needs.Finally,suggestions have been found out in the aims of being useful in increasing physical education teachers? job satisfaction ,in growing physically and spiritually healty generations who are useful for society,in developing of national sport,in providing job satisfaction of physical education teachers.