Türkiye üretiminde dışalıma bağımlılığın sektörel dağılımı: 1998 yılı
Sectoral decomposition of import dependency in Turkish production: 1998
  1. Tez No: 227551
  2. Yazar: TURAN KONU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ŞENESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dısalıma bagımlılık, aragirdi dısalımı, girdi-çıktı tabloları, Import dependency, input-output analysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalısmada, 1998 yılı için Türkiye'de üretim kesimlerinin dısalıma bagımlılıgı girdi-çıktı tabloları kullanılarak analiz edilmis; 1980 yılından bu yana bu bagımlılık yapısındaki dönüsüm incelenmistir. Girdi-çıktı analizinin geleneksel araçlarıyla dısalıma bagımlılık analizi, genellikle dısalım ters matrisi ile yapılmaktadır. Ancak bu yöntem, olası nihai talep artıslarında yurtdısı dısalım kaynagını tespit etmekle birlikte, yurtiçi hedef sektörlerin ayırt edilmesinde etkili olamamaktadır. Bu çalısmada kullanılan G Matrisleri yöntemiyle, olası nihai talep degisimlerinin yol açacagı dısalımın yurtdısı kaynak ve yurtiçi hedef sektörleri ayırt edilebilmektedir. Bu yöntem kullanılarak 1998 yılı girdi-çıktı tabloları üzerinde çalısılmıs, belirli kesimler için G matrisleri olusturulmustur. Türkiye üretim kesimleri açısından bir bagımlılık haritası niteligi tasıyabilecek bu tablolar, 97 kesim ayrıntısında hazırlanmıstır. Çalısmada ayrıca Türkiye'nin dısalıma bagımlılıgının yapısal ve tarihsel temellerine deginilmis, 1946'dan baslayarak Türkiye'nin dünya ekonomisi ile bütünlesme çabaları ana hatlarıyla ele alınmıstır. 1980'le birlikte tercih ettigi ihracata dayalı birikim modeli de incelenmis; bu birikim modelinin bir önceki model olan ithal ikamesinden devraldıgı yapı ve bu yapıyı ne yönde dönüstürdügü, üretim ve aragirdi dısalımı çerçevesinden incelenmistir. 1980-2000 dönemine ait diger girdi-çıktı tablolarının da karsılastırmalı olarak kullanıldıgı bu çalısma, Türkiye'de üretim kesimlerinin, söz konusu dönemde aragirdi dısalımına daha bagımlı hale geldiklerine isaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, import dependency of Turkish industries is examined by using inputoutput tables of 1998. Another aspect of this study has been the transformation of the import dependency during 1980s. Traditionally, inverse matrices of imports are used to examine the import dependency; but they miss the domestic destination sectors of imports, while they successfully highlight the foreign origin sectors of imports. In this study, the technique of G matrices are used to examine both primary origin and destination sectors of import, when the demand changes occur. These matrices, which are detailed in 97 sectors, are formed for selected sectors of the year 1998. These matrices can be interpreted as the maps of import dependency. Another aim of the study has been to highlight the structural and historical transformation of import dependency of Turkish production. In order to do this, the main points of 1946-2000 era are highlighted. It?s also put in question whether the post-1980 course of Turkish economy increased the import dependency. The comparative analysis based on the input-output tables of that period gave an affirmative answer to this question.