Dikey bütünleşme üzerine deneysel bir inceleme
An experimental examination of vertical integration
- Tez No: 227550
- Danışmanlar: PROF. DR. BENAN ORBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dikey Bütünlesme, Cournot Rekabeti, Stackelberg Rekabeti, Deneysel Ekonomi, Vertical Integration, Cournot Competition, Stackelberg Competition, Experimental Economic
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ki asamalı oligopolist piyasalarda dikey iliskiler ve bütünlesme üzerine iki farklı model kurulmus ve bu modellerden biri çerçevesinde deneyler gerçeklestirilmistir. lk modelde üretimin her iki asamasında da Stackelberg rekabeti varken, ikinci modelde üst asamada Bertrand alt asamada Cournot rekabeti vardır. Her iki modelde de birlesmeyle Stackelberg rekabeti kosulları olusmaktadır. Bütünlesme, her iki modelde de fiyatların düsmesi, miktarın artmasıyla sonuçlanmıstır. ki asamalı Stackelberg modelinde parametre ve maliyet degerlerinin çerçevesinde bütünlesme ile refahın düsebilecegi de gösterilmistir. Bertrand-Cournot modelinde bütünlesme ile refah artmıstır. Bu modelin deney sonuçları da aynı yöndedir, sosyal refahın dikey bütünlesmeyle arttıgı görülmüstür.
Özet (Çeviri)
Vertical relations in two-stage oligopolistic markets are analyzed in two models and experiments. First model involves Stackelberg competition in both stages while second one consists of Bertrand competition in upstream and Cournot competition in downstream stage. In both models integration process ends up with Stackelberg competition. Market price falls while quantity increases with integration in both models. Social welfare calculated for different values of parameters and variables show that, integrated market?s welfare can occur lower than two-stage market. Integration lead to an increase in welfare both in Bertrand-Cournot model and the experiments based on this model.