Harîrî bin Muhammed'in Kırşehrî Edvarı üzerine bir inceleme
An explanation over Kırşehri Edvar of Hariri bin Muhammed
- Tez No: 227560
- Danışmanlar: PROF. Ş. ŞEHVAR BEŞİROĞLU, YRD. DOÇ. DR. RECEP USLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik Teorisi, Türk Müzigi, Edvar Kitapları, Music Theory, Turkish Music, Edvar Books
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 303
Özet
Türk müzigi tarihi yazılı kaynaklarında, müzik teorisinin nasıl oldugu konusundaki ipuçları, makam ve usullerin dairelerle anlatıldıgı“kitâb-ı edvâr”(daireler kitabı)denilen kitaplarda gizlidir. Ayrıca bu kitapların bazılarından yazıldıgı dönemin müzikteorisi ve hatta uygulaması hakkında bilgiler edinmekteyiz. Bu eserlerde detaylı olarakanlatılmayan makamlar, usuller, formlar ve sazlar konularındaki bilgileriyorumlamaya çalısmak bazen oldukça zorlasır. Bu çalısmada, 15. yy edvarkitaplarından biri olan, Paris Bibliotheque Nationale Suppl. Turc, 1424 numaradakayıtlı Mart 1469 tarihinde Harîrî bin Muhammed tarafından Türkçe'ye çevrilmisolan Kırsehrî Edvârı konu edilmektedir. Bu tezin amacı, kitap hakkında verilen genelbilgilerden sonra sazların düzenleri makam, avaze, sube ve terkiplerin anlatımlarınıinceleyerek bir degerlendirme yapmaktır. Bu degerlendirme yapılırken, 15.yy'ın edvaryazarlarından Hızır bin Abdullah, Seydi ve Tirevi'nin eserleri de incelenerekmetinlerarası bir iliski kurmaya çalısılmıstır. Elde edilen bilgiler de zaman zamangünümüz müzik teorisi ile iliskilendirilmistir. Sonuç olarak, bu edvarın Türk müzigiteorisine sagladıgı katkılar müzikolojik yöntemler kullanılarak elde edilmistir.
Özet (Çeviri)
In the written sources of Turkish music history, the clues related to music theory arehidden in the books called ?kitab-i edvar? (books of circles) in which makams andusuls are explained by circles. We can comment about the theory of the period andeven the application of some of them. So it is sometimes very difficult to comment theinformation about makams, usuls, forms and instruments etc. which are not explainedin detail in these books. In this study, the subject is Kırsehrî Edvar, which is a 15thcentury edvar book translated into Turkish by Hariri in 1649, the book is recordedwith the number 1424 in Paris Biblioteque Nationale Suppl. Turc. The purpose of thisPhd dissertation under the titles we have developed from one of the subjects in thebook, perde-s, the instrument tunings and explanations of makam-s, avaze-s, sube-sand terkibs s are mentioned, are studied and evaluated. During this evaluation, theworks of 15th century writers Hızır, Seydi and Tirevi are observed and an associationbetween the texts are tried to be built. The knowledge received is sometimes associatedwith today?s music theory. As a result, the contribution of the book to Turkish musichistory is obtained by using musicological methods.