Kişilerarası problem çözme becerileri eğitimi programının okulöncesi kurumlara devam eden çocukların kişilerarası problem çözme becerilerine etkisi
The effect of interpersonal problem solving program on interpersonal problem solving ability education program's among the children who keep going their preschool education
  1. Tez No: 227576
  2. Yazar: GÖKÇE ÖZDİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NERMİN ÖNER KORUKLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: problem çözme, kişilerarası problem çözme, çatışma çözme, sorun çözme, problem solving, interpersonal problem solving, conflict resolution
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
Bu araştırma, kişilerarası problem çözme programının okulöncesi kurumlara devam eden çocukların kişilerarası problem çözme becerilerine etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma grubunu, Aydın ilinde bulunan ilköğretim okullarına devam eden 6 yaş grubu 72 çocuk oluşturmuştur. Araştırma öntest-sontest kontrol gruplu deneme modelindedir. Araştırmada çocukların kişilerarası problem çözme becerilerini ölçmek amacıyla Shure tarafından geliştirilmiş OKPÇ Testi ile araştırmacı tarafından geliştirilmiş Kişilerarası Problem Çözme Ölçeği kullanılmıştır. OKPÇ Testi'nin Türkçe'ye uyarlama çalışmaları Dinçer ve Anlıak tarafından yapılmıştır. Deney grubu öğrencilerine on hafta süresince kişilerarası problem çözme eğitimi almışlardır. Kontrol grubundaki öğrenciler ise okullarındaki varolan eğitime devam etmişlerdir.Kişilerarası problem çözme eğitim programının okul öncesi kurumlarına devam eden çocukların kişilerarası problem çözme becerilerinde anlamlı bir fark yaratıp yaratmadığı t-testi ile analiz edilmiştir. Anlamlılık düzeyi 0.05 alınmıştır.Analiz sonucunda elde edilen bulgulara göre, kişilerarası problem çözme eğitimine katılan çocukların kişilerarası problem çözme becerilerinde eğitim almayanlara göre istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is observing the effect of interpersonal problem solving program on interpersonal problem solving skills of children who continue their preschool education. The working team includes 6 year-old 72 children who keep going their preschool education in primary schools which are located in Aydin and the reseach is a sample of pre-test and post-test. In this reseach, PIPS, which was developed by Shure to measure interpersonal problem solving skills. Turkısh adaptasıon is made by Dinçer and Anlıak. ?İnterpersonal Problem Solving Behaviour Scale? , which is developed by researcher , are used. Interpersonal problem solving education was applied for 10 weeks for the experimental group, existing education system applied for the control group.The diffredences between the children who got the interpersonal problem solving education and the others were analized whith t testi. The level of meaningfulness is 0,05.According to the result of findings, there are significant diffrence between the experimental group and control group