Ortaöğretim kurumlarına geçiş sisteminde uygulanan sınavların ailelere maliyetinin ailelerin toplam eğitim harcamaları içindeki payı
Costs associated with exams in transition from primary education to secondary education as proportion of total expenditures paid by families
  1. Tez No: 227881
  2. Yazar: SEVGİ SERDAR KAHVECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN KARİP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlköğretimde maliyet, ilköğretimde özel harcamalar, ortaöğretim kurumlarına geçiş sistemi, Cost of primary education, private expenditures in primary education, transition to secondary education
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim 6, 7 ve 8. sınıflarda OKS/SBS'ye hazırlık kapsamında ailelerin yaptığı harcamaların türlerini ve miktarlarını belirlemek ve bu harcamaların ailelerin yaptığı toplam eğitim harcamaları içindeki payını ortaya koymaktır.Araştırmanın çalışma grubunu 2007?2008 eğitim öğretim yılında Ankara ili Çankaya ve Keçiören İlçelerinden yansız örneklem yoluyla seçilen altı ilköğretim okulu ve bu okullarda öğrenimine devam eden 6, 7 ve 8. sınıflardaki 600 öğrencinin ailesi oluşturmuştur. Araştırmada, araştırmacı tarafından geliştirilen ?İlköğretim 6, 7, 8. Sınıflarda Ailelerin Yaptığı Eğitim Harcamalarını Belirleme Anketi? kullanılmıştır. Öğrencilerin OKS ve SBS'ye hazırlık kapsamında yaptığı çalışmaların türlerinin ve sürelerinin frekans ve yüzde dağılımları ile velilerin yaptıkları harcamaların miktarı, verilerin özelliklerine göre tablolaştırılmıştır.Araştırma sonucunda toplanan 492 anketten elde edilen bulgulara göre; OKS/SBS'ye hazırlık için ilköğretim 6, 7, 8. sınıf öğrencilerinin %75,2'sinin okulda açılan kursa, dershaneye, etüt merkezine gitmekte ve/veya özel ders almakta olduğu tespit edilmiştir. Ailelerin çocukları için yaptıkları özel harcama miktarının (öğrenci başına) ortalama olarak 4478,18 YTL; öğrenci başına kurs, dershane, özel ders ve etüt merkezi için yapılan ödemeler toplamının ise ortalama olarak 3051,05 YTL olduğu görülmüştür. Bu harcama miktarlarına göre öğrenci başına kurs, dershane, özel ders ve etüt merkezi için yapılan ödemeler toplamının toplam özel harcama içindeki payı %68,13 olmaktadır. Öğrenci başına yapılan toplam özel harcama miktarının yarısından fazlasının kurs, dershane, özel ders ve etüt merkezleri için yapılması OKS/SBS'ye hazırlık kapsamında ailelerin yaptığı harcama miktarının büyüklüğünü ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the type and amount of expenses paid by the families in the primary schools at Grade 6, 7 and 8; and discern proportion of expenditures associated with exams in transitions from primary education to secondary education as proportion of total expenditures paid by families.The sample of this study is composed of 492 parents from six elementary schools randomly selected from Çankaya and Keçiören districts in Ankara. A questionnaire, ?Expenditures Paid by Families at Grade 6, 7 and 8 in Elementary Schools?, developed by researcher to collect data from parents. Data were analyzed by tabulating different types of expenditures paid by parents and computing proportion of expenditures associated with exams in transitions from primary education to secondary education as proportion of total expenditures paid by families.Results indicated that 75,2% of students at Grade 6, 7 and 8 were attending either private courses or extra-curricular courses offered in the school. At these grade levels, in average families reported to spend 4478,18 YTL per student annually and 3051,05 YTL of this total amount was composed of spending for preparation to exams. When the expenses of families are considered, it is seen that the highest amount is paid for private courses or lessons and private teaching institutions. Finally, results showed that expenses for preparation to exams reached 68% of total educational expenditures by families.