Meslek liselerinde öğrenim gören öğrencilerin mesleki gelişimlerine okul sanayi işbirliğinin etkileri
Effects of industry-school cooperation on students' vocational development process in vocational high school
- Tez No: 227968
- Danışmanlar: DR. NECMİ GÖKYER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki Teknik Eğitim, Okul Sanayi İşbirliği, Eğitim Sistemler, Vocational Education, School-Indstry Cooperation, Education System
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Endüstrileşme, ekonomik, teknolojik, sosyal ve kültürel boyutları olan karmaşık bir süreçtir. Bilim, teknoloji ve iş hayatındaki değişmelerin ortaya çıkardığı becerili ve teknik insan gücü ihtiyacının karşılana bilmesi için eğitim kademelerine göre çeşitli tip ve organizasyonda mesleki eğitin programları geliştirilmiştir. Mesleki eğitim yapısı itibariyle dinamik bir özelliğe sahiptir. Mesleki eğitim karşılıklı etkileşim içerisinde olan iş, insan ve eğitimden oluşan üç boyutlu bir bütündür. İşin ve eğitim sürecine katılan bireylerin ihtiyaçlarının değişmesi, eğitim programlarını amaç, kapsam, öğrenme-öğretme stratejilerine ve programla ilgili diğer öğeler yönünden etkilemekte ve değişmesine sebep olmaktadır. Bu araştırma ile okul ve sanayide eğitim alan öğrencilerin meslek eğitimi uygulamalarının analiz edilmesi, öğrenciye verilen uygulamalı eğitimin durumunun belirlenmesi ve bu uygulamalar sonunda öğrencide meydana gelecek kazanılmış davranışların düzeyinin yorumlanması, öğrencinin sanayi eğitimi aldığı işletmelere uyumunun incelenmesine ilişkin bulgulara ulaşılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda öğrencilerin mesleki eğitim uygulaması yaptıkları işletmelere uyum programının niteliği, öğrencilerin işletmelere uyum düzeyleri, beceri eğitimi uygulamasının öğrencilere katkı düzeylerinin belirlenmesinde anketlerden toplanan verilerden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Industrial development has a complex process of economical, technologic, social and cultural dimensions. To provide skilled technical manpower needs based on development in science, technology and business, several type and organizations of vocational education programs are designed according to education levels. Due to its structure vocational education has dynamical properties. Vocational education is whole part consits of business, human and education with each one having mutual influence. Changes in professions and needs of students attended to education progress effect education programs in aspect of target, comprehension, education methods. In this thesis it is aimed to analyze vocational educaton applications of trainees, determine the status of applied education and interprete gained behaviours level at the end of this process, observe the acordance of students in organizations. In this concern, with the process of determination of quality of accordance program applied to trainees in industry, levels of accordance to organizations, results of applying vocation education to students, results are used gathered from questionnaires applied to students.