Sağlık hizmetlerinde kalite ve hasta tatmini
The quality and patient indemnification in health services
- Tez No: 227975
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEVDA ERGENEKON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Saglık Hizmeti, Hastane, Kalite, Hasta Tatmini, Health Service, Hospital, Quality, Patient Indemnification
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Saglık sektörü son yıllarda önemli bir degisim içindedir. Saglık hizmeti sunan kurumların varlıklarını sürdürebilmek, kar etmek ve rekabet edebilmek için hizmet kalitesi ve hasta tatminine önem vermesi gerekmektedir. Böylece saglık hizmeti sunumundan memnun kalanlar ihtiyaç duydugunda yine aynı kuruma yönelecektir. Bu çalısmada saglık hizmetlerinde kalite ve hasta tatmin düzeyinin ölçümüne deginilmistir. Uygulama olarak Çatalca Devlet Hastanesinde 561 hasta üzerinde yüz yüze anket çalısması yapılarak poliklinige basvuran hastaların tatmin düzeylerinin ölçülmesi, buna baglı olarak hasta tatminini etkileyen faktörlerin incelenmesi ve öneri gelistirilmesi amaçlanmaktadır. Arastırma sonucu elde edilen bulgulara göre, arastırma grubunun hasta tatmin düzeylerinin degistigi ve hastanenin bazı eksik yönleri oldugu belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the health sector is in an important transformation. In order to gain, compete, and keep their existence, it is necessary that the institutions giving health services have to attach importance to service quality and patient indemnification. Thus, when the people need, who satisfied from health services, they will go towards again the same institution. In this thesis, it was mentioned about the measurement of level of quality in health services and patient indemnification.As an application, it is purposed to improve the proposal, measure the level of patient indemnification who applied for polyclinic and dependently analyse the factors which effect the patient indemnification by making face to face questionnaire work about 561 patients in Çatalca State Hospital. According to obtained findings as a result of investigation, it was determined that the level of patient indemnification in the research group is changing and the hospital has some incomplete sides.