Türkiyede ve dünyada elektronik devlet uygulamaları bağlamında risk faktörleri
Risk factors in the electronic government practices of state in turkey and world
- Tez No: 227976
- Danışmanlar: PROF.DR. MÜNEVVER ÖLÇÜM ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Elektronik Devlet, İnternet, Bilişim Suçları, Elektronik Gözetim, Yönetime Katılım, Internet, e-Government, Electronic Watching, Cyber Crime, Participating In Administration
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Günümüzde teknoloji, özellikle bilişim teknolojisinin geldiği nokta, insanoğlunu hayrette bırakan bir hal almıştır. Kullanım alanı artan bilişim teknolojileri, günlük hayattın vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Bilişim teknolojisinin en önemli ürünlerinden olan internetin doğuşu ve hızla tüm dünya üzerinde yayılması, birçok kavramın yeniden tartışılması ihtiyacını doğurmuştur. Bu kavramlardan birisi de, birçok bürokratik işlemin elektronik ortamda yapıldığı ?elektronik devlet? kavramıdır. E-devlet, hükümetlerin vatandaşlarına daha iyi hizmet götürebilmesi, vergi mükelleflerinin bürokratik işlemler nedeniyle oluşan şikayetlerinin azaltılması, devlet ve vatandaş arasında sağlıklı, hızlı bir iletişim kurularak halkla ilişkilerin geliştirilmesi ve demokratik katılımın artırılması amaçlarıyla kabul gören uygulamalardır. Ülkemizde de birçok uygulaması görülen elektronik iş ve e-devlet uygulamalarının onlarca faydasının yanı sıra bir takım sorun ve riskleri de beraberinde getirmektedir. Bunlar; işlemlerin yapılması ve değerlendirilmesinin, katılımın, problem çözmenin, verimliliğin, işlemlerin kısa sürmesi gibi e-devletten beklenen faydaların, sadece makinelerden beklenmesi ve e-memur olmamak için hiç gayret gösterilmemesi, bilgisayarlar aracılığı ile hırsızlık, hakaret, ızrar, dolandırıcılık, kalpazanlık, cinayet, terör gibi suçların işlenmesi, kullanıcıların bıraktığı izleri toplayıp takip ederek gerçekleştirilen elektronik gözetimdir.
Özet (Çeviri)
The technology, especially it technology has become very important situation which is humanity is watching amazingly. Today, it is used in everywhere in our most important parts of daily life. As a result of widely using internet have caused by being discussed most of concepts. One of the concepts is e-government which means many public services can be done by using communications technologies. Turkey has e-government and e-business practices. In practice, there are some advantages but also have some risks. One of the risks is just waiting from computers good practices of e-government functions like making process and analyzing, sharing managements, solving problems, efficiency about jobs, shorting job time and challenge of being an e-servant. Second risk is that computer related crimes like theft, insult, swindling, counterfeiting, murder and terrorism are seeing widely. Third risk is that electronic watching is becoming important issue which is making by collecting every trace of it and e-government users.