İslam Devletler Hukukunda uluslararası kamu düzeninin savaş yoluyla sağlanması
Providing to international public order by means of war in the Islamic Law of Nations
  1. Tez No: 228028
  2. Yazar: AHMET ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAMİL DAĞCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Cihad, devletler hukuku, eman, esir, ganimet, savas, sulhanlasması, uluslararası kamu düzeni, zimmî
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
İslam hukukunun bir cüzü olan İslam devletler hukuku, nazariyede aynıkaynaklara dayanmıs ve bir çok ayet ve hadis ile desteklenmistir.Tez giris kısmı dısında üç bölümden olusmaktadır. Birinci bölümdeuluslararası iliskilerde temel prensipler açıklanmıs daha sonra devletlerarasıiliskiler ve tarihî süreç ele alınmıstır. Fıkıh mezhepleri, Müslümanlarlagayrimüslimler arasındaki iliskide asıl olanın düsmanlık hali oldugunu iddiaetmistir.İkinci bölümde İslâm'ın uluslararası kamu düzenine etkilerini tespitedebilmek için cihadın manası, cihad çesitleri, savası mesru kılan sebepler, savasahazırlık, savas ilanı mevzuları açıklanmıstır.Üçüncü bölümde savasta yapılması yasak ve mubah olan davranıslar,zimmîlerin statüsü ve eman (güvenlik vaadi) kavramı izah edilmistir. Daha sonraise savasın gayesi ve savası sona erdiren durumlar açıklanmıstır.
Özet (Çeviri)
The Islamic law of nations as part of the Islamic law is in theory based onthe same sources and to be supported with many verses and hadiths.The thesis is composed of three chapters except for the introduction. In thefirst chapter, the international basic rules is mentioned. Later relations of thestates and the historical process are explained. The schools of law claimed thenormal relationship between Islâm and non-muslim communities is a state ofhostility.In the second chapter, the meaning of jihad, types of jihad, the reasonsmaking the war necessary and the preparation to war, announcement of war aredepicted.In the third chapter, the actions prohibited and allowed during war, statusof the dhimmis and concept of aman (pledge of securitiy) are explained. Later thepurpose of war and the cases of finish to war are explained.Key word: Aman, booty, captive, dhimmi, jihad, international public order, the peaceagree, the state law, war.