Ortak günce kullanımının yabancı dilde yazılı metin üretimine etkisi
The effects of dialogue journals to written texts in a foreign language
  1. Tez No: 228202
  2. Yazar: ZEYNEP ŞEYDA ÇEÇEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. N. ENGİN UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ortak Günce, Yabancı Dilde Yazma Becerisi, Tüm Dil Öğrenme Yaklaşımı, writing Skills, Whole Language Learning, Dialogue Journal
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dilbilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada yabancı dilde yazma programı içinde ortak güncelerin kullanımının öğrenicilerin yabancı dilde yazma becerilerine olan etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır.Bu amaç doğrultusunda yapılan çalışma, 2006- 2007 öğretim yılında, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı, Ankara'da bulunan bir Anadolu lisesinde öğrenim gören dokuzuncu sınıf öğrenicileri ile 15 hafta süreyle yürütülmüştür. Ortak güncelerin uygulandığı sınıfta 30 ve geleneksel öğretim yöntemlerinin uygulandığı kontrol grubunda 30 öğrenici uygulamada yer almıştır.Bu çalışma, bağımsız değişkenlerin (geleneksel yöntem ve ortak güncelerin kullanıldığı geleneksel öğretim), bağımlı değişkenler (yazma becerileri) üzerindeki etkileri sınandığından deneysel bir çalışmadır. Çalışmada ön-test, son-test deney ve kontrol gruplu desen kullanılmıştır.Öğrenicilerin yazma becerilerindeki üretimin tespit edilmesinde öğrenici metinleri kullanılmıştır. Bu metinlerde öğrenicilerin yaşadıkları çevre (evlerini, okullarını, gittikleri alış-veriş yerlerini) konusunda yazmaları istenmiştir. Bu metinler ön-test ve son-test olarak her iki gruba yazdırılmıştır.Öğrenicilerin metinlerinde kullandıkları toplam sözcük sayısı ve önad, ad, belirteç, eylem ve bağlaç sayıları belirlenmiş ve her bir öğrenicinin metinlerindeki son test-ön test fark puanları (artış miktarı) belirlenmiştir. Verilerin çözümlenmesinde de bu fark puanlarına bağlı olarak bağımsız gruplar t-testi yapılmıştır.Verilerin çözümlenmesinden elde edilen bulgular şunlardır:1) Güncelerin kullanıldığı geleneksel öğretim yöntemi, öğrenicilerin toplam sözcük kullanımını, toplam önad kullanımını, toplam belirteç kullanımını, toplam ad kullanımını, toplam bağlaç kullanımını artırmada daha etkili olmuştur.2) Toplam eylem kullanımını artırmada ise iki uygulamanın arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır.Bu sonuçlar ön test ? son test amaçlı yazdırılan metnin türü ile tutarlıdır.Günce kullanımı öğrenicilere amaç dili kullanma fırsatı yarattığı için, öğrenicilerin sözcük kullanımında bir artış kaydedilmiştir. Bu nedenle ortak güncelerin sınıf içi bir etkinlik ya da sınıf dışı bir etkinlik olarak kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze and evaluate the effects of using dialogue journals on developing writing skills of students learning a foreign language.This study has been administered over a fifteen- week period in 2006- 2007 to the two ninth-grade groups at an Anatolian High School, located in Ankara.An experimental research method is used in this study and two groups, which are called the control and the experimental groups, have been used for the implementation. There are 30 students in the experiment group and 30 students in the control group. After the study has been completed, the quantitative data analysis, for independent groups t ? test is conducted.This study has attempted to examine (1) the total word increase difference, (2) the total adjective increase difference, (3) the total adverb increase difference, (4) the total noun increase difference, (5) the total verb increase difference, and (6) the total conjunction increase difference between the class which used Dialogue Journals for developing writing skills in a foreign language and the one which used only traditional approaches for developing writing skills in a foreign language.Findings of the study could be summarized as follows:1) Statistical significant difference has been found on students? total word increase, total adjective increase, total noun increase, total adverbs increase, total conjunction increase in favor of the experiment group.2) Statistical significant difference was not found on students total verb increase in favor of the experiment group.Dialogue journal writing is a strategy for activating language out of class. Students can conduct dialogue journals with their teachers via the internet or with the help of a small notebook, so that they can communicate authentically and learn to use language appropriately.