Geri akma oranına verilen kademe etkisiyle dolgulu damıtma kolonunun dinamik davranışının araştırılması
Investigation of the dynamic properties of packed distillation column under the effects of the step changes in reflux ratio
- Tez No: 22822
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ALPBAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Packed distillation column, Dynamic behavier, Matematical model, step input
- Yıl: 1992
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
II ÖZET Yüksek Lisans Tezi SERÎ AKMA ORANINA VERİLEN KADEME ETKİSİYLE DOLGULU DAMITMA KOLONUNUN DİNAMİK DAVRANIŞININ ARAŞTIRILMASI SÜLEYMAN KARACAN Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman s Prof. Dr. Mustafa ALPRAZ JL992, Sayfa". 172 Juris Prof. Dr. Mustafa ALPBAZ Juris Doç. Dr. M. Çetin KOÇAK Jüris Doç» Dr. Sabahat ERDOĞAN Yapılan çalışmada dolgulu damıtma kolonunun geri ak ma oranına kademe etkisi verilmesi hali için dinamik özellikleri incelenmiştir. çalışmalar teorik ve deneysel olarak iki grupta toplanmıştır. Teorik çalışmalarda dol gulu damıtma kolonu için iki ayrı model kullanılmıştır. Bunlara özgü iki ayrı bilgisayar çözümüyle de teorik hesaplamalar yapılmıştır. Ayrıca son yıllarda çok uygulanan modele dayalı kontrol sistemlerinin tasarımında kullanılan model teknikleri üzerinde de çalışmalar yapılmıştır. Bunun için Laplace temeline dayalı ve parçalı modeller geliştirilmiştir. Geri akma oranına verilen kademe etkisiyle proses reaksiyon eğrileri elde edilmiştir. Modelin çözümünde bu eğrilerden yararlanılmıştır. Dinamik deneysel çalışmalar temel işlemler laboratuvarında kurulu olan dolgulu damıtma kolonunda yapılmıştır. Metanol-su karışımının ayırımı için kullanılmış tır» Sistem sürekli halde yatışkın iken geri akma oranına pozitif ve negatif kademe etkileri verilmiş» üst ürün derişim ve sıcaklıkları gözlenmiştir. Deneysel verilerle teorik hesaplama sonuçları karşılaştırılmıştır. DYFLO programının sayısal sonuçları tüm deneylerle uyumlu çıkmıştır. Diğer model sayısal sonuçları ise iyi değildir. ANAHTAR KELİMELER s Dolgulu damıtma kolonu, Dinamik davranış. Matematik model, Kademe etkisi.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Masters Thesis INVESTIGATION OF THE DYNAMIC PROPERTIES OF PACKED DISTILLATON COLUMN UNDER THE EFFECTS OF THE STEP CHANGES IN THE REFLUX RATIO. Süleyman KARACAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisors Prof» Dr. Mustafa ALPEiAZ 1992, Pages 172 Jurrys Prof. Dr. Mustafa Alpbas Jurrys Assoc. Prof. Dr. M. çetin Koçak Jurrys Assoc. Prof. Dr. Sabahat Erdoğan In this work, the dynamic properties of a packed distillation column were investigated under the effect of step changes in the reflux ratio. These studies were done both theoretically and experimentally. Two different models were used for the column. Theoretical calculations were done by using two different computer programs for the models. Also some studies were done on the modelling techniques used in the design. Control systems based on Laplace and discrete time models. Process reaction curves were obtained and used. Dynamic experimental studies were done on a packed column in the Unit Operations Laboratory. Methanol -water mixtures were used. While the continuous system was at the steady state positive and negative changes to the reflux ratio were given and then the temperature and con centration of the top product were observed. Experimen tal data and theoretical calculation results were com pared. The numerical results of the DYFLO program agreed well with all the experiments. The other model's perfor mance was not very good.