Bilinçli medya kullanıcıları yaratma sürecinde medya okuryazarlığının önemi
The importance of media literacy in the awareness-raising process for media users
  1. Tez No: 228331
  2. Yazar: SELİN ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. AYŞE İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Education and Training, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Pedagoji, Elestirel Pedagoji, Medya Okuryazarlıgı, Traditional Pedagogy, Critical Pedagogy, Media Literacy
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Medya okuryazarlıgı anlayısının, medya kullanımını daha bilinçli ve kaliteli halegetirme çabalarında oynayacagı rol üzerine odaklanan bu çalısma kapsamında,medyaya elestirel yaklasmanın ne demek oldugu, elestirel düsünce ve yaklasımlarınbenimsetilmesi yolunda egitimin önemi ve bu baglamda elestirel pedagojinin rolü,medyaya elestirel yaklasma alıskanlıgının kazanılması için bireylerin egitilmesigereginden dogmus olan medya okuryazarlıgı kavramı incelenmistir. Çalısmakapsamında medya okuryazarlıgı, toplumsal bir dönüsüm projesi olarak elealınmıstır. Bu dogrultuda, projenin uygulama alanı olan ilkögretim egitiminde verilenMedya Okuryazarlıgı derslerinin ne ölçüde basarılı oldugu tartısmaları da, Türkiyeörnegi baglamında ele alınarak çalısma kapsamına dahil edilmistir.
Özet (Çeviri)
This study aims to emphasize the role of media literacy in the efforts to create moreconscious and qualified use of media. In this context, the study focuses on thequestion of what it means to approach the media from a critical point of view, theimportance of education in the adoption of critical thought and approaches and therole of critical pedagogy in the attainment of this end, and the notion of medialiteracy as a natural outcome of the need to educate individuals to become critical ofthe media. Within the framework of this study, the notion of media literacy is takenas a social transformation project. The study also includes a discussion on theefficiency of the Media Literacy lessons taught in the second level of primaryeducation, which is premised on the results of a research conducted with MediaLiteracy teachers in Ankara, Turkey.