Okul kantinlerinde çalışan personelin beslenme bilgi düzeyleri
Knowledge levels of nutrition of the staff working at school canteens
  1. Tez No: 228359
  2. Yazar: FATİH KÜRŞAT NEGÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Kantin, personel, beslenme bilgi düzeyi, Canteen, staff, knowledge level of nutrition
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmanın amacı okul kantinlerinde çalışan personelin beslenme bilgi düzeylerini belirlemektir. Araştırma Kocaeli İli Gebze İlçesi sınırlarında bulunan resmi ilk ve ortaöğretim okullarında çalışan 97 erkek ve 88 kadın olmak üzere toplam 185 personel üzerinde yürütülmüştür.Araştırmanın verileri anket tekniği ile toplanmış ve veriler bilgisayarda ?Statistical Program for Social Science (SPSS 13.0 for Windows)? istatistik paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Elde edilen verileri değerlendirmek amacıyla bağımsız gruplarda t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), tukey testi ve khi-kare testi kullanılmıştır.Araştırmaya katılan personelden %38.9'unun ilkokul mezunu, %48.1'inin lise ve dengi okul mezunu olduğu; %28.1'inin sosyal güvencesinin bulunmadığı ve %30.8'inin daha önce hiç beslenme eğitimi almadığı; %60.5'inin 1-5 yıl arası süreyle kantin personeli olarak çalıştığı; %94.1'inin çalışmaya başlamadan önce, %88.6'sının ise periyodik olarak sağlık muayenesi olduğu saptanmıştır.Beslenme bilgi sorularından alınan toplam puanlar yüzdeye çevrilmiştir. Yüzde üzerinden elde edilen puanlara göre, araştırmaya katılan tüm personelin beslenme bilgisi puan ortalamasının 67.09±14.51 (orta düzey) olduğu saptanmıştır. Erkeklerin beslenme bilgisi puan ortalamasının kadınlarınkinden daha yüksek olduğu ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunduğu tespit edilmiştir. Beslenme bilgisi puan ortalamaları arasındaki fark üzerinde personelin eğitim düzeyinin etkisinin olduğu saptanmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, günün belli bir bölümünü okulda geçiren çocukların beslenmelerinde önemli etkisi olabilecek okul kantinlerinde çalışan personelin beslenme konusunda bilgilendirilmesine yönelik gerekli önlemlerin alınması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine knowledge level of nutrition of the staff working at school canteens. The study was carried on total 185 staff, 97 men and 88 women, working at state primary and secondary schools within the borders of the town of Gebze in the city of Kocaeli.The data of the study was gathered through the technique of questionnaire and analyzed using the package program of ?Statistical Program for Social Science (SPSS 13.0 for Windows). In order to evaluate the data obtained t test, one way variance analysis (ANOVA), tukey test and chi-square test were used at independent groups.It was found that 38.9% of the staff were graduates of a primary school, 48.1% were graduates of a high school and an equal school; 28.1 % had no social insurance and 30.8% had no nutrition education before; 60.5% worked as a canteen staff for a period of 1 ? 5 years; 94.1% had a health examination before they started working, and 88.6% had been taking periodical heath examination.The scores got from nutrition knowledge questionnaire were turned into percentage. According to these percentages, it was determined that mean score of nutrition knowledge of all staff included in the study was 67.09±14.51 (mid level). Mean score of nutrition knowledge of men was higher than that of women and that there was a significant difference statistically between the groups. It was also found that education level of the staff had an impact on the difference between the mean scores of nutrition knowledge.Depending on the findings obtained in the study, it is recommended that necessary precautions be taken concerning the awareness of the staff working at school canteens over nutrition that would be a significant effect on the nutrition of children spending a certain time of their day at school.