Sanal organizasyonlarda insan kaynakları yönetimi uygulama ve sorunları
Practice and problems of human resource management at the virtual organizations
  1. Tez No: 228543
  2. Yazar: GUZEL SADYKOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECAİ COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sanallaşma, Sanal Organizasyon, Dinamik Şebeke Organizasyonlar, İnsan Kaynakları Yönetimi, İKY sorunları, Virtualization, Virtual Organization, Dynamic Network Organizations, Human Resource Management, HRM Problems
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Sanal organizasyonlar gerek yenilikçi işletme anlayışı, gerekse buna bağlı olarak gelişen sosyal ilişkiler ve insan kaynaklarının irdelenmesi açısından güncellik taşımaktadır. Yapılan araştırmalarda bu tür işletmeler, fiziki mekâna bağımsızlık, teknoloji ve bilginin kar amaçlı sentezi, esnek ve çok yönlü insan kaynakları vs. gibi özellikleri ile ?gerçeklik? sınırlarının ötesinde bir örgütlenme biçimi olarak gösterilmektedirler. Ancak net bir kavramsal tanımlama ve/veya sanal işletmenin temel kar kaynağını oluşturan insan kaynakları ile ilgili yönetim teorisi oluşturulmamıştır. Bu çalışma, sanal işletmelerdeki insan kaynakları yönetimi anlayışındaki farklılıkları ve örgütsel yapılarından dolayı ortaya çıkabilecek şirket bazındaki sosyal sorunları tespit etmeyi ve bu sorunları önleme ve/veya alternatif çözümler önermeyi amaçlamaktadır.Öncelikle ?sanal organizasyon? kavramının farklı tanımlamaları bir araya getirilerek, ortak özelliklerin teorik sistemleştirilmesi sağlanmaya çalışılmıştır.İkinci olarak da İnsan Kaynakları Yönetimi'nin gelişim süreci gösterilmiş ve sanal işletmelerde insan kaynakları yönetiminin nasıl örgütleneceği ve insan kaynakları işlevlerinin tek bir merkezde mi toplanacağı, yoksa firma düzeyinde mi ele alınması gerektiği konusundaki belirsizlikler vurgulanmış, aynı zamanda online işletmelerde insan kaynakları yönetiminin sanal işletmenin üç temel hedefi olan ?sürekli değişim, kendini yenileme ve ileri gitme?'nin vazgeçilmez araçlarından biri olması belirtilmiştir.Son olarak da planlama, organizasyon, örgüt yapısı, yürütme, iletişim, kontrol, kadrolama, işgücü yapısı, performans geliştirme, performans değerleme, ücretlendirme gibi örgütsel bütünlük fonksiyonları ile ilgili olarak İnsan Kaynakları Yönetimi'nin sanal işletmelerdeki farkı belirginleştirilmiş, bu tür işletmelerde çalışanların performans ve verimliliklerini etkileyebilecek sorunlar tespit edilerek, olası çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Virtual organizations whether innovatial administration, or developing social relations related that and it has an actuality for examining human resources. In research these type companies, independence from physical place, synthesis of knowledge and technology for aim of gain, flexiable and much sided human resources etc. like with these specialities shown as a form of organization the out of limit of“reality”. But a clear conceptual description and/or a managemenet theory were not formed about the human resources which is the main gain resource of virtual organizations. This study aims to fix perception differences at the human source management and problems which appear based from organizational structure and prevent these problems and/or propose alternative solutions.First of all, by gathering different definitions of concept of“virtual organization”, common aspects of theoritical systematizing were needed to achieve.Secondly, growth process of Human Resource Management was shown and how the human resource management will be organized and whether indefiniteness at the human resource functions will be gathered in one center or deal with firm based were emphasized, at the same time in the online companies the three main goals of virtual organizations which are“innovation, renewing and improvement”are one of the essential tools.Finally, about organizational integrity functions, like planning, organization, association structure, execution, communication, control, staffing, labour force structure, performance improvement , performance assessment, and payment the difference of Human Resource Management in virtual organization was revealed, problems which affect performance and productivity of the employeers working in these companies were fixed and solutions were presented.