İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi Revan Köşkü'nde bulunan çiniler ve karakteristik özellikleri
Tiles in the Revan tower of İstanbul Topkapi Palace and their characteristic qualities
  1. Tez No: 228567
  2. Yazar: MÜGE BOZBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Crafts, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Mimarisi, Türk Çini Sanatı, Revan Köşkü Çinileri
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü
  12. Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Osmanlı Sivil Mimarisinin en önemli örneklerini saraylar oluşturmaktadır. İstanbul'un fethinden sonra inşa edilen Topkapı Sarayı akla ilk gelen sivil mimari örneğidir. Topkapı Sarayı Osmanlı mimarlığının hemen hemen her evresini varlığında barındıran geniş kapsamlı bir yapılar topluluğudur. Bu yapı topluluğu içerisinde en dikkat çekici olan örnekler ise köşklerdir. Saray bahçesinde yer alan, sekizgen planlı Revan Köşkü bu yapıya ait olan güzel bir köşk örneğidir.XVII. yy. sivil mimari özellikleri ve süsleme öğelerinin bir uyum içerisinde Topkapı Sarayı Müzesi Revan Köşkünde görmek mümkündür. Yapının kaba inşaatı bittikten sonra içerisine uygulanan tezyini öğelerin örneğin, kalem işi, taş işçiliği, çini ve diğer süslemelerin bir diğerinin önüne geçmediği görülür. Bir denge ve uyum sağlandığı dikkati çeker.Köşk'ün çinileri, XVII. yy. Kütahya Çinilerinin en güzel kompozisyon ve renk özelliklerini taşımaktadır. Köşkün içte ve dışta duvarlarını süsleyen çinilerin günümüze gelene kadar geçen yüzyıllar içerisinde göz alıcı parlaklığını kaybetmediği görülmektedir. Kompozisyon planları simetrik, ulama ve serbest çıkışlı panolar şeklinde düzenlenmiştir.İstanbul Topkapı Sarayı Revan Köşkü 1998?1999?2000 Yılları'nda Topkapı Sarayı Saray Yapıları Projesi Kapsamında çeşitli restorasyonlar geçirmiştir. İstanbul Topkapı Sarayı Revan Köşkü Klasik Osmanlı Mimarisinin ve Çini Sanatının en güzel örneklerini teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
Palaces are one of the most significant instances of the Ottoman Civil Architecture.The Topkapı Palace constructed after the invasion of Istanbul is an instanceof civil architecture that occurs to the mind at first. The Topkapı Palace is an extensive union of buildings which includes almost every stage of the Ottoman architect within its construction. Towers are the most attractive examples of this union of buildings. The Revan Tower that is in the garden of the palace and has an octagon plan, is an instance as a graceful tower in this construction.It is possible to se the qualities civil architecture and ornament elements of the 17th century in harmony in the Museum of Topkapı Palace, The Revan Tower. The decorative elements, for instance, chisel, flagging, tile and the other decorations that were embellished after the rough work of construction was completed, does not draw attention more than one another. The fact that they are in equilibrium and harmony is remarkable.The tiles of the Tower has the most attractive qualities of color and composition of the Kütahya tiles of the 17th century. It is seen that tiles of the Tower, which is used for the decoration of the walls of inside and outside, have not lost their alluring brightness within the centuries till today. The plans of composition is arranged as symmetrical, uniting and fre bulletin boards. Istanbul Topkapı Palace, The Revan Tower was restored by the Project of the Topkapı Palace, Palace Buildings during the years of 1998, 1999, 2000. Istanbul Topkapı Palace, The Revan Tower has the most charming instances of the Classic Ottoman Architecture and the Art of Tile.Key word: The Ottoman Architecture, the Turkish Tile Art, Tiles of the Revan Tower Characteristic Qualities