Talikizâde'nin Şemâilnâme-i Ali Osman'ı (İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi A.3592) ve tasvirleri
Şemâilnâme-i Ali Osman of the Talikizâde (İstanbul Topkapi Palace Museum Library A. 3592) and depictions
- Tez No: 542453
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİHA ALTIER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Ottoman, Mehmed III, Murad III, Shahnameg, Pictorial book art, Pictorial history, Miniatur, Talikizade, Muralist Hasan
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
III. Mehmed Dönemi‟nde (1595-1603) Fenâri ailesinin önemli bir ferdi olan şehnameci Talikizade Mehmed Suphi Efendi (ö.1606) tarafından, 1592–1594 yılları arasında Türkçe yazılan Şemâilnâme-i Al-i Osman‟ı (İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi, A. 3592) adlı el yazması, içinde barındırdığı 10 minyatür ile Talikizade‟nin eserleri (Firâset-nâme, Gürcistân (Revân) Seferi Târîhçesi, Tebrîziyye, Şehnâme, Yanık Seferi Şehnâmesi, Eğri Seferi Şehnâmesi) arasında dikkat çekmektedir. Yayınlara yanlışlıkla şemâilnâme olarak geçen ancak bir şehnâme örneği olan bu el yazmasında padişah portreleri ve şehir tasviri bulunması eseri ilginç kılmaktadır. Osmanlı kitap resminde pek çok konunun ele alındığı görülür. Bunlar arasında Firdevsi‟nin (940-1020) İran‟ın ünlü milli destanı olan“Şehname”tarzında yazılmış Türkçe şehnameler özel bir grubu oluşturmuştur. Osmanlı sarayında, dönemin en ünlü ve en yetenekli sanatçıları, yöneticilerin istekleri doğrultusunda, yüksek bütçelerle hazırlanan, Osmanlı sultanlarının tarihini anlatan kitapları (şehnâme) yazmakla görevlendirilirler. Sultanların resmi tarihi belgeleme anlayışıyla oluşan“şehnamecilik”geleneği Kanuni Sultan Süleyman (1494- 1566) döneminde başlar III. Murad (1546-15959 döneminde zirveye ulaşır. III. Mehmed döneminde (1595-1603) de varlığını sürdüren bu kurum 18. yüzyıla kadar devam etmiş bu dönemden sonra da vakanüvislik kurumu oluşmuştur. Bundan sonra devletin resmi tarih yazımını vakanüvisler üstlenmişlerdir. Sultan III. Mehmed‟in saltanat yıllarında Osmanlı resim sanatı Klasik dönemden kısmen farklı üslup özelliklerine sahiptir. III. Mehmed döneminde Klasik minyatür sanatında adı öne çıkan meşhur nakkaş Osman‟ın (16.yy‟ın 2. yarısı) yerini Nakkaş Hasan Paşa (ö.1623) almıştır. Nakkaş Hasan, Sultan III. Mehmed döneminde saray şahnâmeciliği görevini yapan Talikizade Subhi Çelebi ile ortak çalışmıştır. Anahtar Sözcükler Osmanlı, III. Mehmed, III. Murad, Şehnâme, Resimli kitap sanatı, Resimli tarih, Minyatür, Talikizade, Nakkaş Hasan
Özet (Çeviri)
The manuscript entitled Şemailname-i Ali-Osman (Library of Topkapi Palace Museum in Istanbul, A. 3592) written in Turkish by shahnameh writer Talikizade Mehmed Suphi Efendi (d. 1606), who was an important member of Fenari family, in the period of Mehmed III (1595-1603) between 1592-1594 draws attention amongst the pieces of Talikizade (Firâsetnâme, The History of Georgia (Revan) War, Tebrîziyye, Shahnameh, Shahnameh of Yanik War,Shahnameh of Eğri War) with 10 miniaturs included in the former. In this manuscript mistakenly mentioned as şemailname in the publications but being a shahnameh in fact, the presence of sultan portraits and city description makes the work interesting. It is observed that many topics were addressed in the Ottoman illustration. Shahnnames written in the style of Ferdowsi‟s (940-1020) Shahnameh which is the famous national epic of Iran comprise a particular group. The most famous and talented artists of that time used to be assigned to author the books narrating the life of Ottoman sultans (shahnameh) which were prepared on a large budget upon the request of rulers in the ottoman palace. The tradition of shahnameh arising due to the sultans‟ approach towards documenting the official history started in the era of Suleiman the Magnificent (1494-1566) and peaked up in the period of Murad III (1546-1595). This institution continuing during the era of Mehmed III was present up to 18th century. Following that period, the institution of vakanuvislik (historiography for state) was established. Later on, vakanüvis (historiographers for state) assumed the task of official history writing for the state. The Ottoman painting art has partially different characteristics with respect to the classical period during the reign of Sultan Mehmed III. The famous muralist Osman (the second half of 16th century), who was well-known for the classical miniatur art in the period of Mehmed III, was replaced by muralist Hasan Pacha (d. 1623). Muralist Hasan cooperated with Talikizade Subhi Çelebi working as a shahnameh writer for the palace.