Kamu ve özel sektörde stratejik yönetim anlayış ve süreçlerinin karşılaştırılması
Comparison of strategic management concepts and processes in puplic adiministration and private sector
- Tez No: 228584
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BARCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: strateji, stratejik yönetim, stratejik planlama, özel sektörde stratejik yönetim, kamu kurumlarında stratejik yönetim, Strategy, strategic management, strategic management in private sector, strategic management in public associations
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Günümüz dünyasının baş döndürücü gelişmeleri hem kamu sektöründe hem de özel sektörde değişimi kaçınılmaz kılmıştır. Özel sektör kurumları için uzun yıllardır var olan ve kurumlar için geleceği şekillendirmede önemli bir araç olarak kullanılan stratejik yönetim, kamu kurumları için de son yıllarda kullanılmaya başlanmıştır.Kamu kurumlarında kullanımı, yeni yapılan reform çalışmaları ile hız kazanan stratejik yönetim, temellerini özel sektördeki çalışmalardan almaktadır. Strateji formülasyonu içerisindeki temel tartışma stratejinin önceden ifade edilmiş niyetlerle mi (deliberate), yoksa zaman içinde gelişen tutumlar sonucunda mı (emergent) oluşması gerektiği üzerinedir.Dolayısıyla bu çalışmada kamu kurumları ve özel sektör işletmelerinin stratejik yönetime ilişkin algılamalarını ölçmek için uygulamalı bir analiz yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; hem kamu sektörü kurumlarında hem de özel sektör kurumlarında stratejik yönetim uygulaması aktif bir şekilde uygulanmaktadır. Kamu kurumları için son yıllardaki yasal düzenlemeler çerçevesinde zorunlu hale getirilen bu uygulama, işlevsiz bir belge olarak kalmamış ve uygulamada da var olmuştur. Bunun yanında ulaşılan bir başka sonuç ise; her iki alanda da strateji geliştirme sürecinde alınan kararlarda üst yönetimin hâkim olmasıdır. Bununla birlikte özel sektör işletmelerinin stratejilerinde geçmişteki deneyimlerden faydalanmasına rağmen, kamu kurumlarında bu uygulama yeni olduğundan böyle bir deneyimden söz edilemez.Bu tez çalışmasında özel sektör kurumları ile kamu kurumları arasındaki stratejik yönetim anlayış ve süreç farklılıklarının karşılaştırmalı bir analizle ortaya konması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The fast pace of world?s progress has made change inevitable both in public administration and in private sector. Strategic management that has been used in shaping the future of institutions for many years is now being used in public administration.The use of strategic management in public administration is based on the works done in the private sector and its use is becoming more popular with new reforms. The main discussion on strategy formulation is whether the strategy should be based on pre-expressed intentions (deliberate) or on behaviours developed within the time (emergent).In this study an applied analysis is carried out in order to measure the perceptions of public administrations and private sector enterprises about strategic management. According to the results of this study strategic management is used actively both in public administration and in private sector. This process has been mandatory for public institutions by recent legislations and is being widely used; thus, saved itself from just being a document. Another result shows us that in both areas top management is dominant in decision making. Finally while private sector institutions have the chance to use their past experience in their strategies, public institutions do both have such a chance since the idea is new to them.In this thesis it is aimed to put forward the understanding and process differences of strategic management between the private sector institutions and public institutions via a comparative analysis.