3179 Numaralı Temettüat Defterine göre Tekke-i Ümmi Kemal Karyesi
Tekke-i Ümmi Kemal Village due to tax records numbered 3179
  1. Tez No: 228668
  2. Yazar: BÜLENT KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Temettüat Defterleri, Tekke-i Ümmi Kemal Köyü, Osmanlı Devleti Sosyal- Ekonomik Yapısı, Tax Records, Tekke-i Ümmi Kemal Village, socio-economic structure of Ottoman Empire
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
?3179 Sayılı Temettüat Defterlerine Göre Tekke-i Ümmi Kemal Karyesi? başlıklı çalışmamız, 1844 yılında yapılan Temettüat tahrirleri esnasında hazırlanan Tekke-i Ümmi Kemal Karyesi Temettüat defterlerine dayanmaktadır. Tanzimatla başlayan mali alandaki düzenlemeler bu dönemde hız kazanmış ve oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Bu dönemde mali alandaki düzenlemeler sayesinde vergilerin daha düzenli ve adil bir şekilde toplanması söz konusu olmuştur. Kişilerin mali gücüne göre vergi konulması amacı ile Anadolu ve Balkanlar'daki şehir, kasaba ve köylerde yaşayan halkın emlak, arazi, hayvan ve gelirlerinin sayımları yapılarak temettüat defterleri oluşturulmuştur. Bu defterler ele aldığı dönemde Osmanlı Devleti'nin sosyo-ekonomik yapısı hakkında çok geniş bilgiler içermektedir.Biz de bu çalışmamızda Tekke-i Ümmi Kemal Karyesi temettüatlarını inceleyerek bu köyün sosyo-ekonomik yapısı hakkında bazı değerlendirmeler yaparak bu meyanda köye adını veren Ümmi Kemal'in hayatı, yaşadığı dönem, tahsili, ailesi, yakın çevresi ve yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca köyde bulunan nüfus, halkın meslekleri, bu mesleklerden elde ettikleri kazançları, toprak miktarları, hane başına düşen toprak miktarı, tarım ürünleri, hangi ürünlerin yetiştirildiği, bu ürünlerden elde edilen kazanç miktarı, köyde varolan meslekler ve bu mesleklerle uğraşan hane sayıları, hayvancılık alanında yapılan çalışmalar ve burada beslenen hayvan türleri ve bu hayvanlardan elde edilen gelirlerin miktarları, hayvan sayıları ele alınmıştır. Son olarak burada bulunan vergi sistemi ve gelirlerden alınan vergilerin çeşitlerine de değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
According to tax Records, numbered 3179 our study named ?Tekke-i Ümmi Kemal Village? is based on the Tax Record of Tekke-i Ümmi Kemal Village prepared during the analysis of taxes made in 1844. Economical improvements started with ? Tanzimat? reached a high speed and tax studies are extended to a great degree.Scale in this term, besides the regulations in this term facilitated the tax work and enabled more fair and regular tax payment. So this regular cycle added to the payment of taxes due to the income of individuals.With the purpose of the payment of taxes due to incomes of indivuals, there had been organized a tax record after counting the incomes of the people in Anatolia and Balkans in terms of field, animal, house.These records contain wide scaled information about the socio-economic structure of Ottoman Empire.This study aims at evaluating the socio-economic structure of the village by analysing the tax records of Tekke-i Ümmi Kemal. The study also contains information about Ü. Kemal from whom the village took it?s name,his life, his time , education, family ,works. Our study deals with the population of the village, the jobs&interests of society, their incomes, the quality of field that a family has, agricultural materials, the income of agriculture, the animals grown, their rates and the quantity of income of animals. Finally, the tax system here and types of taxes got from each income is dealt with.