İthaf edebiyatı
The literature of dedication
- Tez No: 228712
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ DAŞÇIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İthaf, .hediye, Şiir, Edebiyat, Türk Edebiyatı, CumhuriyetSonrası Türk Şiiri, Dedication, Poem, Literature, Present, Turkish Poem, Turkish Poem After Republic
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
İthaf, kelimesi Arapça tuhfe kelimesinden gelir. İthaf, kısaca birisine bir şeyi hediye etmek anlamında olup edebiyatta, yazılan şiir veya her hangi bir eserin eş, dost, akraba, hoca, bir arkadaş veya tabiattaki bazı nesneler, kavramlar gibi sevilen, sempati duyulan bir şeye yapılabileceği gibi bazen de hiç sevilmeyen hatta iğnelemek, rencide etmek için de yapılabilir.Yazılan şiirlerin veya eserlerin bizzat bir başkasına hediye edilmesi olayı farklı biçimlerde olsa bile aslında bizim edebiyatımızda çok eskiden beri var olan bir durumdur. Öyle ki, Eski Türk Edebiyatı metinlerinde sıkça rastladığımız kasidelerin hemen hepsi ya bir devlet büyüğüne ya da tarihte bilinen, sevilen insanlara yazılmıştır. Yine bazı gazellerde açıkça olmasa bile söylenen mısraların aslında kime gittiği bellidir.Aklımıza takılan şöyle bir sorudan kendimizi alamıyoruz: sanatçılar niçin en değerli varlıklarını, yani sanat eserlerini başkalarına hediye ederler? Bu soruya farklı açılardan yaklaşabiliriz. Birincisi insanlar çalışmaları esnasında kendilerinden yardımını esirgemeyen eş, dost, arkadaş gibi yakın çevrelerine kendisine yardım ettikleri için ithafı bir minnet bilir ve yaptığı çalışmayı bir nevi onlara ithaf ederek gönüllerini alır. Yine ana, baba, hala, teyze, amca, evlat gibi yakın akrabaya yapılan ithafları da bu zaviyeden değerlendirebiliriz. Bu tür ithaflarda bir sevgi ve minnet duygusu açıkça kendisini göstermektedir. İnsanoğlu hayatını tek başına ikame ettiremez; dolayısıyla diğer insanlarla ilişki içerisindedir. Bu ilişki hemen her insanın menfaatinedir. İnsanlar bu tür toplumsal birliktelikler sayesinde bir yerlere gelirler. Öyle ki bu kaçınılmaz ilişkiler bütünü doğumla başlar, ta ölüme kadar uzanır. Hatta ölümle bile bu birliktelik bitmez. Yaptığımız bu çalışmayla görüyoruz ki, bazı şairlerimiz vefat etmiş olan sevdiklerini de yâd etmekten geri durmamışlardır.?İthaf Edebiyatı?adlı bu çalışmamızla bir nevi böyle bir edebiyatın varlığını da iddia ve aynı zamanda ispat etmiş olduk. Nitekim şiir metindir. Bu metindeki her şey şiirle birlikte kabul edilir ve böylece okunur. Öyle ki bazen bir virgülden başlarsınız onu okumaya bazen satır aralarındaki boşluklardan bazen de mısra sonlarındaki üç noktadan. O halde asırlardır şiirle birlikte yerini almış olan hatta şiirin de baş köşeye koyduğu, adeta kendisini onunla taçlandırdığı ya da şiirle ithaf edilenin onurlandırıldığı ?ithaf? mevzuu neden göz ardı edilsin? Nedir bu şiirlere baş tacı edilen sözcükler? İşte biz de bu çalışmamızda ithaf edebiyatını gözler önüne sermeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
The word ?ithaf? comes from the word ?tuhfe? in Arabic. Shortly dedication means to present something to somebody and it means the poem or any study written in literature is dedicated to partner, friend, relative, teacher or somethings in the nature. İthaf can be presented to something which is loved or felt sympathy but sometimes it can be presented to something that isn?t loved.Even it can be used to ignore somebody or something.To be presented of written poems or works of art is seen in our literature with different ways. The all kasidas we often met in the old Turkish Literature have been written for important people of the government or the people loved. It is clear that some verses in the gazels are for whom.We can?t be able to refrain from the question in our mind: Why the artists present their the most valuable things, in other words their works of arts to others? We can answer this questions with different ways. First people know the dedication as gratitude for the partners, friends, relatives' helping them during their work and dedicate the works of art to them. We can evaluate the dedication being presented to close ralatives as mother, father, aunt, uncle, children with this point of wiew. The love and a sense of gratitude apear in this kind of dedication. Human being can't survive alone so they are in the relationship with the others. This relationship is for everyone's benefit. People become important because of this social corparation. These relationships begin with the birth and go on till the death. Sometimes it does'nt end with the death. With our study we see that some poets remember their friends even if they are dead. We claimed and proved the existence of this kind of literature with our studynamed.The Literature Of dedicationThe poem is the text. Everything in this text is accepted with poem and it is read in this way. Sometimes you start to reading it from a comma, sometimes from blank spaces between the linesand three points at the end of the lines. In that case why the subject of dedication which has been together with the poem for centuriesis undervalued? What are the words which are treated with the great respect with the poems? With our study we tried to explain The Literature Of dedication.