Yûnus Emre Divanı'nda ve Risâletü'n-Nushiyye'de kelime grupları ve söz varlığı
Word groups and verbal expressions in Yunus Emre Divan and Risâletü?n-Nushiyye
  1. Tez No: 228713
  2. Yazar: CANAN DURMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MEHDİ ERGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Kelime, Kelime Grupları, Dizin, Word, Word Groups, List
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 466
Özet
Yûnus Emre`nin şiirlerinde kullandığı kelimeler ve kelime grupları nelerdir, bunları ne sıklıkla kullanmıştır? Sorularının cevabı için böyle bir çalışmaya gerek duyuldu. Aynı zamanda bu çalışma Yûnus'un Divan'da ve Risâletü'n-Nushiyye'de kullandığı kelime gurupları ve kelimelerin kullanış sıklığının ve bu kelimeleri hangi anlamlarda kullandığını tespit etme amacı güder.İşe, önce Yûnus Emre`nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi vermekle başladık. Türkçe'deki kelime grupları ile ilgili ayrıntılı bilgilerin ardından, bu kelime gruplarının örneklerini bu iki eserde bulup, sistemli bir şekilde verdik. İkinci olarak bir dizin oluşturduk. Burada bir kelimenin hangi sayfa, kaç kez tekrarlandığını ve hangi anlamda kullanıldığını verdik.
Özet (Çeviri)
This study aims at finding out some answers to such questions as what are the words and word groups used by Yunus Emre in his poems and how often does he use these? Moreover the goal of this study includes examining the frequency of word groups and expressions uttered by Yunus in Divan and Risâletü?n-Nushiyye together with in which meanings he used these words.First of all, we begin the study by giving some information about Yunus Emre?s life and his works. Following the detailed information about the word groups in Turkish, we search the examples of those word groups in both works and put forward them systematically. Secondly, we form a list. In this part, we explain about each word on which page it is, how many times it is repeated and in which meaning it is used. In the conclusion part of the study, we present a copy of the mentioned works in ?combined form? together with their verse numbers.Finally, the word numbers in word groups are given with a statistical table.