Kaynarca ilçesinin coğrafi etüdü
Geographical survey of kaynarca county
  1. Tez No: 228738
  2. Yazar: MURAT SERT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CERCİS İKİEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynarca, Kocaeli Platosu, Sakarya, Kaynarca, Kocaeli Plato, Sakarya
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Araştırma sahasını oluşturan Kaynarca İlçesi, Marmara Bölgesinde Sakarya ilinin kuzeybatısında yer alır. Yüz ölçümü 33 Km2 dir.İnceleme alanı ve konusuyla ilgili literatür taraması, gezi ve gözlemler ile mülakat çalışmasından elde edilen veriler, coğrafyanın prensipleri (dağılış, sebep-sonuç ve ilişki) göz önünde tutularak analiz edilmiştir. Elde sonuçlar bölgesel coğrafya anlayışına uygun olarak rapor haline getirilmiş ve sunulmuştur.Kocaeli platosunda yer alan araştırma alanı bulunduğu bölümün genel morfolojik karakterini yansıtır. Dolayısıyla hafif engebeli aşınım yüzeyleri ve tepeler topografik görünümde baskındır. Karadeniz iklimi ve bitki örtüsünün yayılış alanı içerisindedir. Ormanların büyük kısmı tarım arazisi ve iskan nedeniyle tahrip edilmiş olsa da % 27 lik oranı ile önemli bir yere sahiptir. Arazinin plato karakterinde oluşu ve kuzeydeki düzlüklerin genç kuaterner dolgularından oluşması nedeniyle 1. sınıf tarım arazileri bulunmaz. Kireçsiz kahverengi orman topraklarının yaygın olduğu görülür. İnceleme alanında akarsular (dereler) kuzey yönünde akışlıdır ve genel olarak Sakarya nehri havzası içerisindedir. Göller ise kıyı kesiminde yer alır ve deniz akıntıları ve dalgaların biriktirmesi ile oluşmuş dolguların gerisindeki çukurluklarda yer alır genel hatları ile lagünlere benzerlik gösterir.Bitinyalı'lardan beri yerleşme alanı olan Kaynarca ve çevresi bu özelliğini Roma, Bizans ve Osmanlı döneminde de sürdürmüştür. Bir nahiye olan Kaynarca cumhuriyet döneminde idari bakımdan ilçeye (1959) dönüştürülmüştür. Günümüzde (2008) toplam nüfusu 23.366 olan Kaynarca'nın 41 köyü bulunmakta ve kır nüfusu % 77 lik bir orana sahiptir.Kaynarca'da ekonomik yapının tarım ve hayvancılığa dayalı olduğu görülür. İlçe merkezinde ise idari fonksiyona bağlı olarak hizmet sektörü ve küçük sanayi gelişmiştir.Günümüzde Çatalca-Kocaeli Bölümü'ndeki hızlı kentleşme ve sanayileşme sonucunda yeni alanlara ihtiyaç duyulduğundan henüz çok yoğun bir yerleşme ve endüstriye sahip olmayan inceleme alanı bir cazibe merkezine dönüşebilir. Bu nedenle yapılacak planlamalarda ve yatırımlarda doğal ve beşeri coğrafya özelliklerine dikkat edilmesi gelecekte olası çevre sorunlarını azaltabilir.
Özet (Çeviri)
The territory of Kaynarca county covered in this study takes place in Marmara region along north-east of Sakarya province. Total area of the county is 33 square kilometers.Data obtained through compiling information by searching library documents, travelling, observations and interviews have been analised in accordance with geographical principles. The results of this survey are presented in a report form that complies to standing rules of regional geography.Survey area taking place in Kocaeli Plato reflects the general morphological characteristics of the area. Therefore slightly irregular erosion surfaces and hills are dominant figures along its topographical view. It is within the spread zone of the Black Sea climate and vegetation.Although great majority of the forests were destroyed for agriculture and settlement it still has 27% forestry that can said to be quite significant.Because the land shows plate characteristics and that flat territory on the north consisting of quaternary fills high quality agricultural soil does not exist in the area. Brown forest soil free of lime is widespread.All streams in the surveyed area generally take place in the Sakarya river basin and they flow north. Lakes take place in those trenches formed by waves and currents along the shore similar to lagoons.Kaynarca county and its vicinity had been a place of inhabitance since Bitinians. These aspects were carried on through the times of Romans, Byzantines and Ottomans. Kaynarca that used to be administered as a sub-district turned into a county in the republic era (1959).Today (2008) Kaynarca has a population of 23.366 and it has 41 villages. Rural population is 77%.Kaynarca?s economy is based on agriculture and livestock. In the town center administrative services and some small industries take place.Nowadays due to rising demand for urban land because of rapid industrialization and urbanization in Çatalca-Kocaeli zone it may have an impact on the area that this study is focused. This area may become a land of attraction because of its low inhabitance.Therefore potential environmental problems can be minimized by paying special attention to natural and anthrop geographical aspects planning and investing in the area.