1895-1896 Ermeni isyanları ve bu isyanların bastırılmasında Redif taburlarının rolü
The Armenian rebellions between the years 1895-1896 and the role of the Redif battalions during the put down of these rebellions
- Tez No: 228825
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ ÇAKALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Armenians, Insurrection, Ottoman, Redif Battalions
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Ermeniler, batılı devletlerin desteği ile Anadolu'nun birçok yerinde isyanlar çıkarmışlardır. 1890 yılında Erzurum olayı ile şehir merkezlerinde başlayan isyan provaları, 1895 yılında İstanbul'dan başlayıp Anadolu'da Ermenilerin yaşadıkları şehir, kaza ve köylerde genel bir isyan hareketine dönüşmüştür. Böylece büyük devletlerin Ermeni sorununa müdahale etmelerini sağlayarak, Doğu Anadolu Bölgesi'nde bağımsız bir Ermenistan devletini kurmayı planlamışlardır.İsyanların çıkış şekline bakıldığında, bütün isyanların Ermeniler tarafından başlatıldığı görülmektedir. Müslümanların camilerde olduğu Cuma saatlerinin veya halkın kalabalık bir şekilde bulunduğu kasabaların pazar günlerinin seçilmiş olması tesadüf değil, planlı ve programlı bir çalışmanın eseridir, yani organizeli ihtilaldir. Bu çerçevede çalışmamız, ihtilalin bir an önce kontrol altına alınması için Osmanlı Devleti'nin aldığı askeri tedbirlerden biri olan redif taburlarının, isyanların bastırılmasındaki rolünü ortaya koymayı amaçlamıştır.Ermeni isyanlarının maddi ve manevi etkileri çok fazladır ve yeterince bilinememektedir. Dolayısıyla bu çalışmada, Ermeni isyanları nedeniyle silah altına alınan redif taburları, bu taburların mali bedeli, görev yerleri ve faaliyetleri gibi hususlar ortaya konulmuştur.Anahtar Kelimeler : Ermeniler, İsyan, Osmanlı, Redif Taburları
Özet (Çeviri)
Armenians rebelled at many cities of Anatolia by support of European countries. The Erzurum Event at 1890 which was started at centre of city than became very big munity that started from İstanbul and circulate to the villages and towns of Anatolia where Armenians live. By this Armenians provided the intervention of big countries to Armenian Question and planned to establish a country of Armenia at Eastern Anatolia.When we look at the starting form of munities, all of them were started by Armenians. It isn?t coincidence the choice of Friday Prayer time where Muslims are together or the Sundays of crowded towns, it is planned and organised convulsion not coincident. The goal of our study is The Role of Redif Battalions, which was the one of the precaution of Ottoman State, in Keeping Under of These Munities. Physical and moral affects of Armenian Munities were too much and also not known well. Consequently at this study Redif Battalions who were recruited because of Armenian Munities, the fiscal cost of this battalion, their activities and duty stations were introduced.