İnsan kaynağı bulma sürecinde internet: İş ve insan kaynağı bulma siteleri
The internet in the proses of finding human resource: Websites of jo and human resources
  1. Tez No: 228849
  2. Yazar: FİRDES ÖZBEREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA FİDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynağı Bulma, İnternet, İş ve İnsan Kaynakları Siteleri, Finding Human Resource, İnternet, The Websites Of Job and Human Resource
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Günümüz rekabet koşullarında işletmelerin rakiplerine üstünlük sağlayabilmek için kullanacakları potansiyel kaynak insandır. Bu düşünceden hareketle uygun niteliklerde çalışanların araştırılması, bulunması organizasyonun yaşaması, gelişmesi için son derece önemlidir. İşletmelerin eleman temininde dış kaynak olarak kullanılan İnternet hızla artan kullanıcı sayısıyla klasik kaynakların önünü keserek insan kaynağı açısından büyük bir pazar oluşturmaktadır. Günümüz işletmeleri İnternet'in sağladığı hızlı iletişim, kullanım kolaylığı, zaman tasarrufu gibi yararları farkına varıp işe alım süreçlerinde İnternet'i daha çok kullanmaya başlamışlardır.Bu araştırmanın amacı; işletmelerin insan kaynağı bulma sürecinde İnternet'i kullanım şekillerini incelerken, İnternet'in bu sürece yaptığı etkileri ortaya koymaktır. Bu bağlamda çalışmada personel bulma ve seçme süreçleri detaylı incelenmiş. İnternet'in doğuşu etkileri ve kullanım istatistikleri ortaya konulmuş ve işletmelerin İnternet'i insan kaynağı bulmada ne şekillerde kullandığı bu kullanım şekillerinin eksi artı yönleri tercih edilme sebepleri anlatılmıştır. Literatüre ek olarak işletmelerin İnternet'ten insan kaynağı bulmada önemli bir aracı olan iş ve insan kaynakları sitelerinden 11'i içerik analizine tabi tutulmuşlardır. Yapılan çalışmada sitelerin olumlu olumsuz yönleri karakteristik özellikleri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In today?s conditions of competition, the potential source that establishments will use to head competitors is people. In terms of this point, finding and inquiring employees is significant for the organization to exist and develop. Internet used as an outside source in the process of hiring makes up a big range of market with the rapidly increasing number of users and by blocking classical sources in terms of human resources. Today?s establishments have started using Internet more during the process of hiring by realizing its advantages like fast communication, ease-of-use, saving time that Internet enables.The aim of this study is to introduce the effects of Internet on this process with an analysis of the way of using Internet. At this point, the process of finding employees and staffing has been analyzed in a detailed way; effects of the origin of Internet and statistics of usage have been introduced; the way establishments use Internet to find employees, advantages, disadvantages and the reasons of preference have been explained. In addition to literature, 11 websites on human resources that establishments largely prefer using have been analyzed in terms of their contents. In this study, the advantages, disadvantages and the characteristic properties of these websites have been introduced.