3. bölgede görev yapan futbol hakemlerinin mesleki tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi
The study of occupational exhausting degree of the referees working in the third region
- Tez No: 228865
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYDİ KARAKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Football, Referee, Occupational, Occupational Exhausting, Exhausting
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın amacı; 3. bölgede görev yapan Türk Futbol hakemlerinin tükenmişlik düzeyleri ve tükenmişliği etkileyen bazı faktörleri saptamaktadır.Çalışmanın evrenini Türk Futbol Hakemleri oluşturmaktadır. Örnekleminin ise 3.bölgede görev yapan 19 İlde (Konya, Ankara, Eskişehir, Sivas, Kayseri, Zonguldak, Çorum, Karaman, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Bartın, Kırıkkale, Kırşehir, Karabük, Amasya, Kastamonu, Çankırı, Yozgat) Klasman ve İl Hakemi olarak görev yapan 32 si bayan, 274 Faal hakem oluşturmaktadır.Çalışmada Faal Hakemlerin görüş ve beklentilerini anlamak için likert tipi bir ölçek olan Maslach Tükenmişlik Envanteri (Maslach Burnout Inventory) uygulanmıştır. Anket soruları 2 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kişisel bilgiler saptamak için 27 soru sorulmuştur. Anketin 2. bölümünde ise 22 sorudan oluşan Maslach Tükenmişlik Envanteri oluşturmaktadır. Envanter 3 alt bölümden oluşmaktadır. Bunlar; Duygusal Tükenmişlik, Duyarsızlaşma ve Kişisel Başarı'dır.Araştırma sonucunda elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS.15 for windows programından yararlanılarak bulgular saptanmıştır. Normal dağılım göstermeyen veriler için nonparametrik testlerden Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis H testleri kullanılmıştır. Varyans homojenliğine göre ise Post Hoc Multiple Comparisions testlerinden Tukey testi kullanılmıştır.Bu çalışmada Araştırmaya katılan Hakemlerimizin Mesleki Tükenmişlik Düzeylerinden Duygusal Tükenme, Duyarsızlaşma, Kişisel Başarı alt faktörlerinden cinsiyet, medeni durumları ve eğitim durumlarına göre bakıldığı zaman istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (p>0,05). Müsabaka esnasında futbolcuların hakemleri etkileyip etkilememe durumuna göre bakıldığı zaman istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Hakem klasmanları durumuna göre bakıldığı zaman istatistiksel olarak duyarsızlaşma puanlarından anlamlı derecede düşük olduğu tespit edilmiştir (P0,05).Anahtar Kelimeler : Futbol, Hakem, Meslek, Mesleki Tükenmişlik, Tükenmek.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is; to determine some of the factors that effect exhaustion and exhaustion levels of the Turkish football Referees serve in three Regions.Turkish Referees from the universe of the study. My examples are of 274 football referees, from 19 cities (Konya, Ankara, Eskişehir, Kayseri, Sivas, Zonguldak, Çorum, Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Karabük, Amasya, Kastamonu, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Aksaray, Çankırı, Yozgat) serve in amateur and classman referees.In the study a Likert type scale. The Maslach Burnout Inventory is applied to understand the views and expectations of the referees. Questionnaire consists of 2 parts. In the first part there are 27 questions which are asked to determine the personal information. The second part contains 22 questions of Maslach Burnout Inventory. Inventory has 3 sub-titles. Emotional Exhaustion, Depersonalization and Personal Accomplishment.In evaluating the data obtained at the end of the research is utilized by SPSS program and diagnoses are presented in frequency distribution and crosswise tables. In this study, solution will be presented by determining our referees expectations from their jobs, working conditions and exhaustion levels.In this study, when we look at emotional exhaustion and depersonalization from Occupational Exhaustion and age, sex, job experience, subordinate jobs, degree of loving the job, working place, financial and marital situations of referee, following magazines or newspapers about being a referee, educational situations, football knowledge, sufficiency against spectator reactions, experience of playing football, income amount from being a referee, the affects of bad slogans on referees from the sub-factors of Personal Accomplishment of our referees who joined our study we couldn?t notice a statistically significant difference.(P>0,05) During the match when we look at the affects of players on the referee, we noticed a statistically significant difference and according to referee?s classman statistically depersonalization points are clearly lower. (P< 0,05) When we compare the other classman referees we couldn?t find a significant difference.(P>0,05)