Türkiye'de profesyonel liglerde görev yapan futbol hakemlerinin hakemlik yaş gruplarına göre benlik saygısı, kaygı ve mesleki doyum düzeylerinin karşılaştırılması (11. bölge örneği)
To compare self-respect, trait and job satisfaction levels of football referees working at professional leagues as age groups (11. region sample)
- Tez No: 328115
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN KOLAYİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol hakemleri, benlik saygısı, kaygı, kendine güven, iş doyumu
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye de profesyonel futbol liglerinde görev yapan hakemlerin hakemlik yaşları ile benlik saygısı, kaygı ve mesleki doyumu düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemekti. Çalışmaya profesyonel futbol liglerinde farklı klasmanlarda görev yapan toplam 84 futbol hakemi (Xhakemlik yaşı= 7.98±3.0) katılmıştır. Araştırmada veri toplama materyali olarak benlik saygısını ölçmek için Cooper Smith Benlik Saygısı Envanteri, kaygı ve kendine güven düzeyini ölçmek için İllions Kendini Değerlendirme Envanteri ve mesleki doyum düzeylerini belirlemek için Minesota İş Doyum Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen bulguların analizinde SPSS 15.0 programında tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplarda t testi ve Pearson Kolerasyon analizleri kullanılmıştır. Verilerin analizi sonucunda, hakemlerin yaş grupları ile benlik saygısı, kaygı düzeyi ve iş doyum düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar olmadığı belirlenmiştir (p>0,05). Elde edilen bulgulara göre hakemlerin yaş grupları ile kendine güven düzeyleri arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir (p0,05).
Özet (Çeviri)
The main aim of this study was to determine relationship between self-respect, self-reliance, trait and job satisfaction with refereeing age of referees working at professional football league in Turkey. 84 football referees (Xreferee age= 7.98±3.0) working in different classification at professional football league. Cooper Smith Self-Repect Inventor to measure self-respect, Illıonis Self-Assesment Inventory to measure trait levels and self-reliance levels, Minesota Job Satisfaction Scale to measure job satisfaction levels of referees were used as data collection material in research. Descriptive statistics, independent t test and Pearson Correlation analyzes in SPSS 15.0 for Windows program were used in analyze of data obtained. Result of data analyze, it was determined that there was no statistically significant difference between self-respect, trait levels and job satisfaction levels with age groups of referees (p>0,05).