Japon işletmecilik anlayışı ile Toyota yönetim yaklaşımı arasındaki ilişkinin incelenmesi; Toyota Türkiye örneği
With the understanding of Japanese business management examine the relationship between Toyota management approach; Toyota Turkey example
- Tez No: 228879
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARAASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Japon yönetim anlayışı, Japon işletme yönetimi, Toyota yaklaşımı, Japanese management concept, Japanese business management, Toyota way
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Japonya, tarihsel, toplumsal, uluslar arası durumu, yerine getirdiği fonksiyonlar ve gerçekleştirdiği ekonomik kalkınma ile bugün küreselleşme sürecinde dünyanın ikinci büyük gücü olmuştur. Şüphesiz bu ekonomik kalkınma Japon işletmelerinin geçekleştirdiği başarı ile yakından ilgilidir. Japon işletmelerinin bu başarılarının nedeni yönetim becerileridir. Bu açıdan Japon işletmelerinin yönetim anlayışlarının incelenmesi önemlidir.Bu bağlamda çalışmanın ilk bölümünde, Japon işletme yönetiminin tarihi ve gelişimi araştırılmıştır. Daha sonra, Japonya'nın toplumsal ve kültürel değerlerinin, işletme yönetimi anlayışındaki yeri ve önemi ele alınmıştır. Son olarak Japon işletme yönetiminin özellikleri ayrıntılı bir biçimde incelenmiştir.Çalışmanın ikinci bölümünde, Japon yönetiminin bir uygulaması olarak, Toyota yönetim sistemini meydana getiren unsurlar ve küresel Toyota organizasyonunun iş yapış şekilleri ayrıntılı bir şekilde verilmiştir.Çalışmanın son bölümünde küresel Toyota organizasyonunun, Japon kültürel değerlerini kendi yönetsel değerleri ile birleştirerek oluşturduğu ?Toyota yaklaşımı? amaç ve ilkeleri ile birlikte ele alınıp Toyota-Türkiye üzerinde bir araştırma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Japan is today the second strongest force during globalization period with its historical, social, international position, accomplished missions and economical development performance. It is certain that Japan economical development is closely related with Japanese business enterprise achievements. The main root of Japanese enterprises? success is their management skills. From this point of view, investigation of Japanese enterprises management concept is an essential point.In this respect, in the first section of my study, I investigated Japanese business management history and improvement steps. Afterwards, position and importance of Japanese social and cultural values in business management concept were analyzed. Lastly, Japanese business management?s characteristic was examined in details.In the second section of my study, as an application of Japanese management style, items that generate Toyota management system and business style of global Toyota organization were presented.In the final section of my study, I analyzed Toyota Turkey establishment that integrates Japanese cultural values and company?s individual values by considering aims and rules of Toyota Way.