Şirketlerde inovasyon stratejisinin önemi ve Türkiye'nin inovasyon kapasitesinin analizi
Importance of innovation strategy in companies and analysis of innovation capacity of Türkiye
- Tez No: 228881
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARAASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ar-Ge, Bilgi, İnovasyon, Teknoloji, I Research and Development, Knowledge, Inovation, Technology
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Günümüzde işletmeler sürekli değişen koşullar ve artan rekabet ortamında belirledikleri amaçlara ulaşmak ve ayakta kalabilmek için farklılaşmak ve yeni şeyler ortaya koymak zorundadırlar.Bilgiyi üretme, kullanma ve yayma yeteneği olarak tanımlanabilecek teknolojik yetenek, uluslar arası rekabet gücünün ve ekonomik büyümenin en kritik belirleyicisi haline gelmiş bulunmaktadır.Son yıllarda adı sıkça duyulan inovasyon kavramı rekabet ortamında artık işletmelerin en önemli silahı haline gelmiş bulunmaktadır. Para kazandıran yenilik diye tanımlayabileceğimiz inovasyon işletmeler kadar ülkelerin geleceği için de çok büyük bir önem arz etmektedir. Hızla küreselleşen ve küçük bir köy halini alan dünyada inovasyon şirketin tüm birimleri tarafından devamlı uygulanacak bir stratejidir.Çalışmamızda teknolojinin tanımından başlanılarak bilgi ve teknolojideki gelişim süreci anlatılmıştır. İnovasyon kavramının tanımıyla birlikte bir şirkette inovasyon stratejisinin nasıl yerleştirileceği ortay koyulmuştur. Ardından inovasyon göstergeleri anlatılarak Türkiye'nin inovasyon karnesi ortaya çıkartılmış ve sağlanan destek ve teşviklere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, organizations have to change and make innovations in order to survive in a competitive, ever changing situations for achieving their goals.The technological capability, or know ? how which may be defined and generation of the knowledge its utilization and propagation capability, has become a dominant factor for the global competitiveness and economic growth.The name of innovation has frequently been heard lately. It has become the most important weapon for the organizations in a competitive market medium. Innovation that may be called ?profit ? making ? move? is crucial not only for the organizations but also for the future of those nations. In a world of globalization and in a world transforming into a global village, the innovation should be a permanent strategy in all departments of the organizations.In this study, starting from the definition of the technology to the process of accumulating the knowledge and technology is discussed. The concept of the innovation and how a strategy of innovation can be devised for an organization are explained. Afterwards; the table of innovation of Turkey, innovation parameters, governmental funds for innovation are discussed.