Görsel iletişim açısından sayfa tasarımlarına ilişkin bireylerin görüşlerinin değerlendirilmesi
People's points of view regarding the layout design in terms of visual communication
- Tez No: 228887
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN TEPECİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Izgara, Sayfa Tasarımı, Tasarım, Yaratıcılık, Graphic Design, Grid, Layout Design, Design, Creativity
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Çağımızda Grafik Tasarım günden güne büyüyen bir çalışma alanına sahiptir. Grafik Tasarım sadece kitaplar, dergiler ve diğer basılı materyallerle ilgili olarak değil, aynı zamanda TV ve bilgisayar ekranlarında etkinliğini göstermektedir.Grafik Tasarımın amacı, bir ürünün veya hizmetin sunumu ve onun satışını sağlamaktır. Bu yönüyle grafik tasarım bir düşünce ve bir fikir ürünü olarak tek, özel ve yaratıcılık gerektirir.İnsanların günlük hayatta tasarımla iç içe olduğu bir gerçektir. Örneğin; her gün evden dışarı çıkarken seçilen günlük kıyafetleri, onların vermiş oldukları bir tasarım kararıdır. İnsanların çoğunun yaptığı bu tasarlama faaliyeti; ilk önce nerede olunacağını, ne yapıyor olunacağını, kimlerle karşılaşılacağını düşünmek ve nasıl bir intiba oluşturmak istendiğine karar vermek gibi gayelerden kaynaklanmaktadır. Etkili bir sayfa tasarımı da nerelerde kullanılacak?, kimler görecek?, nasıl bir çalışma oluşturulmalı ve nasıl bir sonuç elde edilmeli? gibi benzer amaçları gerçekleştirmek için oluşturulmaktadır.Bu araştırmada bireylerin görsel iletişim açısından sayfa tasarımlarına ilişkin görüşleri değerlendirilmiştir. Bunu gerçekleştirmek için farklı meslek ve yaş gruplarından insanlara anket uygulanmıştır. Ankete katılan insanların %69.10'unu bayanlar, %30.90'ını ise erkekler oluşturmuştur. Anket İstanbul ve Eskişehir'de yaşayan insanlara uygulanmıştır. Ankette çoktan seçmeli 30 soruya yer verilmiştir. Verilerin çözümlenmesi her sorunun dağılımlarının oransal olarak ele alınması ile oluşturulmuş, Microsoft Office Excel 2007 programı kullanılarak tablolara dönüştürülmüştür.?Genel itibari ile yapılan araştırmada elde edilen bulgulara göre insanların sayfa tasarımları hakkındaki görüşleri; kurum iletişimi saptanmış layout düzeni çerçevesinde gerçekleştirildiğinde hedef grubu tarafından kolayca hatırlanıp, algılanması açısından önemi üzerinde yoğunlaşılmış, başarılı sayfa tasarımı özelliği olarak da etkinliği ve işlevselliği diğer önemli noktaları olarak belirlenmiştir.?Sayfa tasarımında etkili görsel yapı oluşumunu sağlayan en önemli tasarım ilkesi anket katılımcıları tarafından ?Vurgu ve Çekicilik? unsuru başta olmak üzere sırasıyla görsel süreklilik, görsel hiyerarşi, denge, uyum ve armoni olarak belirlenmiştir.?Sayfa tasarımında kullanılan ?temel unsurlardan en önemlisini görsel malzemeler (fotoğraf ve illüstrasyonlar), başlık yazısı, amblem ve logo, slogan gibi unsurların oluşturduğu; düzenlemelere ait metinlerin ise bu sıralamada oldukça gerilerde yer aldığı sonucuna ulaşılmıştır.??Izgaralama-Grid? sisteminin amacının kompozisyon başta olmak üzere sayfa tasarımı açısından tekrar edilebilirliği ve hedef kitle ile kuracağı iletişim açısından önemli olduğu belirlenmiştir.?İlgi duyup takip ettikleri yayınlar açısından genelde % 19.09 oransal değer ile spor türü yayınları, % 18.18 oransal pay ile magazin ve aktüaliteyi tercih eden anket katılımcıları açısından basit, net ve günlük hayattan çözümlerden oluşturulan sayfa tasarımlarının akılda kalıcılık açısından etkili olduğu, bu tercihi etkileyen gerekçelerden en önemlisini de görsel unsur-fotoğrafın kullanım şeklinin oluşturduğu etki olduğu görülmüştür.?Dergi sayfalarının oluşturulmasında kullanılan grafik stratejilerden en önemlisinin sayfalarda yer alan fotoğrafların özenle seçilmesi ve güncellemeleri gerekliliği sonucuna ulaşılmıştır.?Etkili iletişim oluşturma açısından gazete ve dergi gibi basılı materyaller için geliştirilen reklam tasarımlarında, proje geliştirme aşamasında özellikle hedef kitlenin belirlenmesinin çok önemli olduğu üzerinde yoğunluk oluşmuştur.?Dergi kapağı tasarımda; okuyucuyu kapağa, içeriğine ve iç sayfalarına göz atacak şekilde cezbede biliyor olmasının ankete katılımcılar tarafından önem teşkil ettiği saptanmıştır.?Sayfa tasarımında beyaz alan kullanımlarının okunabilirliği arttırmada etkili olduğu, ankete katılımcıların sayfa tasarımları açısından en etkili buldukları Türk dergisinin ?Tempo?, en etkili buldukları yabancı derginin ise ?Discover? olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.Yapılan araştırmada elde edilen bulgular sonucunda geliştirilen öneriler genel olarak şu şekilde sıralanabilir; sayfa tasarımında Görsel Hiyerarşiye önem verilmelidir, başarılı grafik tasarım için mesajlar net aktarılmalı, yaratıcılık unsuru kullanılarak ilgi seçilmelidir, başarılı bir grafik tasarım için tasarım sürecinde problemin tanımı doğru olarak tespit edilmelidir, başarılı sayfa tasarımı öncelikle hedef grup tarafından kolayca algılanıp hatırlanılacak şekilde hazırlanmalıdır, sayfa tasarımında etkili görsel yapı için vurgu, çekicilik ve görsel süreklilik önemsenmesi gereken ilkeler olmalıdır, bir sayfa tasarımında kullanılabilecek en temel unsurlar, görsel unsurlar yanında başlık ve amblem ile logolar olmalıdır, ızgaralama-grid sisteminin en önemli amacı kompozisyon olmalıdır, yaratıcı performans açısından orijinal ve farklı boyutlarda fikir ortaya koyabilmek yaratıcı düşünmenin gerekliliği olmalıdır, sayfa tasarımında beyaz alan kullanımı okunabilirliği arttırma ve okuyucuya görsel rahatlık sağlama açısından ön planda tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
In our century Graphic Design has a very large working field, which is getting bigger and having importance day by day. It is not just related with books, magazines or other printed materials, we can also see the designing influence as well on TV and computer screens.Graphic Design has an important aim that is to present the product or service and making it sale. It is obviously the product of thoughts and ideas. It requires; to be unique and creative.The reality is that everyone is involved with design eveyday. For instance; every time you choose an outfit, you make design desicions. This daily decision begins firstly by thinking where we?ll be, second what we?ll be doing, who will see us and including the step of deciding what image we want to project? Designing a good layout involves the similar thinking; what will the piece will be, where it will be seen, who will see it? , what results should be have gotten?In this thesis, there is a researchment of what are the basic subjects and the leading rules or technics to make a good and efective layouts by analizing the subject with the ?target people? comments. In order to make this survey voluntier people were selected from different ages, genders and occupations. The percentage of the participation genders ,who are living in İstanbul and Eskişehir, are % 69.10 females and % 30.90 are the males. The results were being calculated by using the program Microsoft Office Excel 2007 to make it as picturel to show off as percentage.?It has been reached to the results ,according to the people who belong to this survey, are; the effective layout designs has to be kept in the target people?s mind, has to be charming and has to be functional.??Being charming and making impact? is resulted as the most important qualifiacation of the effective, succesful layout design according to the survey participants. Other important points are; visual continuesness, balance, harmony and unity.?It has been reached of a resut of basic points of the layout design are; visual materials (photography and illustration), headline, logo and the slogan. It has been seen after this result that the texts ,which are used in the layouts, are in the very back of this importance lists.?The target of ?Making Grids? is composition as main point, being continuesness of layout design, and the importance of the communication with the target audience are determined.?The people who participate in this survey are interested in % 19.09 spor publications, % 18.18 magazine and current events type of publications. According to these people the importance of the layout are their being simple, clear, being able to keep in mind- being remembered and being designed by using daily visual solutions.?It has been reached as an another result is the photographes are being selective with the great care and they have to be daily and current to use in magazine layout desingns.?It has been reached as a majority result of effective communication instruction rule for newspapers and magazines advertisement layouts, is to decide to the right target audience.?About the magazine?s cover design, the survey is showed off the result which mentiones cover has to catch the audience eyes, pull them in to the index and make them look over the pages.?According to the people in the survey; the white spaces in the layouts make the page more readable. The most effective Turkish magazine has been choisen is ?Tempo? and the most effective Foreign magazine has been choisen is ?Discover? is another main reached result of the survey.As a result of the researchment there are some general improved suggestions which are; visual hierarchy is a point that has to been given the most importance in layout design, in succesful graphic design the messages should be given very clearly, to draw an attention creativity should be used, in the solution steps of the design the intruduction of the main problem should be cleared in order to get the success atthe and of the project, the layout design should be organized to be able to be remembered and to be kept in the mind easily by the target group, in the layout design the most important principles should to get the attention impact, charming and continuesess, in the layout design the basic principles should be to use visual materials, headlines and logos, the most importance of using the grids should be the composition rules, the perspective of creativeness is to make original and different, unsual works should be the neccessity of different thinking ways, the importancey should be given to using the white spaces in order to make visual clarity, simplicity and to be able to give the reader relaxation.