EFQM mükemmellik modelinin örgütsel performansa etkisi üzerine Eskişehir Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde bir uygulama
An implementation on the effect of organizational performance to EFQM excellence model at Eskişehir Maternity and Child Illnesses Hospital
- Tez No: 228888
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN EREN GÜMÜŞTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: EFQM, Mükemmellik Modeli, Performans, Örgütsel Performans, EFQM, Excellent Model, Performance, Organizational Performance
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Artan rekabet; maliyetlerin azaltılmasını, bunun için de işletme girdilerindeki ve kaynaklarındaki kayıpların düşürülmesini zorunlu hale getirmiştir. Kayıpların azaltılması çalışmaları, belli bir zaman dilimi içinde yapılıp tamamlanacak bir çalışma olmaktan ziyade, süreklilik göstermesi gereken ve sistematik bir yaklaşım içinde yürütülmesi zorunlu olan çalışmalardır. İşletmelerde, sürekli ve sistematik kayıp azaltma çalışmalarını yerleştirmek için, verimliliğe dayalı bir işletme kültürü oluşturulmalıdır. Bunun yanında; örgütün performansını arttırma çalışmalarına, bu faaliyetleri yönetim sisteminin işleyişinde yer alan doğal faaliyetler haline getirerek, süreklilik kazandırılmalıdır.Örgütsel performansın ölçülmesi yöneticilere iç ve dış değerleme olanakları sunarak, küresel rekabette var olabilmek için gerekli adımları atabilme olanağı sağlayan bir fırsattır.Örgütsel performansta başarıya ulaşmada kullanılan kalite çalışmalarından biride EFQM mükemmellik modelidir. Performansla ilgili tüm boyutlarda sürdürülebilir mükemmelliği hedefleyen model, tüm kaynakların etkili ve verimli kullanımını, yüksek performansı ve sürekli iyileştirmeyi sağlayacak süreçleri, bunlar arasındaki ilişkileri düzenlemektedir.Bu amaçla oluşturulan Mükemmellik Modeli, kuruluşlara mükemmelliğe giden yolun neresinde olduklarını gösteren, darboğazlarını saptamalarını sağlayan ve uygun çözümlere ulaşabilmek için belli bir yaklaşımın kullanılmasını öneren bir araçtır.Bu çalışmada Eskişehir Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde uygulanan EFQM Mükemmellik Modelinin Örgütsel performansa etkisi saptanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Heightened competition makes it necessity to decrease operational wastes at the business inputs and sources so as to reduce the costs. Decreasing the operational wastes rather than a work can be accomplished in a defined period of time, it is a work that has to be making in a permanent and systematic way. It should be formed a subculture based upon the productivity to fix the working on decreasing the operational wastes in a permanent and systematic way. Besides, working on increasing the performance of the organization should be made permanent and natural activities that are inside of the process of management system.Evaluation of the organizational performance is an opportunity which gives the possibility to take necessary steps to be able to exist in global competition.One of the quality working used in accomplishment of the success of organizational performance is EFQM Excellence Model. Model which targets sustainable excellence in all dimensions about the performance, organizing effective and productive usage of all resources, high-performance, process that provides constant improvement and the relationship between these.Excellent model formed for this purpose is an instrument which shows to companies where they stand on the way going to excellence and offers the usage of a significant approach to reach the appropriate solutions and to determine the obstacles.In this paper, it is tried to determine the effect of EFQM Excellent Model which applied at Eskişehir Maternity and Child Illnesses Hospital.