1995-2006 yılları arasında ilköğretim Türkçe ve matematik ders kitaplarının kitap kapağı tasarımlarının ilköğretim 1. kademe öğrencileri üzerindeki etkileri
The coover of Turkish and maths lesson books used in 1995 ? 2006 and their effects on primary school students
- Tez No: 228891
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN TEPECİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Grafik, İlköğretim, Kapak, Kapak Tasarımı, Tasarım, Graphic, Primary Education, Cover, Cover Design, Design
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Öğrencilerin istendik davranışları kazanmasında en önemli etken, aile ve toplum yanında okullardır. Bu okullar içerisinde ilköğretim okulları çok önemli bir kademeyi oluşturur.Günümüz eğitim sisteminin en büyük yeniliklerinden birisi ülkemizde oluşturmacı öğrenme yaklaşımına göre hazırlanmış öğretim programlarının uygulanmaya başlanmasıdır. Ayrıca değişim sadece programlarla sınırlı kalmamış eğitim ve öğretimi destekleyici araç ve gereçlerde de gerçekleştirilmiştir. Değiştirilen bu araç ve gereçler arasında ders kitapları da bulunmaktadır. Ancak ders kitap kapağı tasarımlarının öğrencileri etkileyip etkilemediğinin belirlenmesi bir gereksinim olarak görülmüştür.Araştırmada nicel ve nitel yöntemlerden yararlanılmıştır. Bu kapsamda nicel verileri toplamak için araştırmacı tarafından veri toplama aracı hazırlanmıştır. Nitel veriler öğrencilerle yapılan görüşmelerden elde edilmiştir. Araştırma Kütahya ili Fuat Paşa İlköğretim Okulu ve Atatürk İlköğretim Okulu 3. sınıf öğrencisi 50 kişi ile sınırlandırılmıştır.Araştırmanın evrenini Kütahya ilindeki ilköğretim okulları örneklemini ise Fuat Paşa İlköğretim Okulu ve Atatürk İlköğretim Okulu oluşturmuştur.Eğitim ve öğretimin en önemli yıllarında kazanımların gerçekleşmesi için ders kitap kapaklarının ideal görsel niteliklerle donatılması gerekmektedir.Araştırmamızda ilköğretim birinci kademe 3. sınıf öğrencilerine ilköğretim ders kitaplarının kapak tasarımları hakkında anket uygulanmıştır. Anket çözümlemelerinden çıkan sonuca göre: 1995-2006 yıllarında Milli Eğitim Yayınevi ve özel yayınevlerinin basmış olduğu kitap kapağı tasarımlarının öğrencilerin gelişimlerine ve derse ilgi göstermelerine yeterince katkı sağlamadığı görülmüştür.Bu veriler sonucunda bazı önerilerde bulunulmuştur:Etkili ve kalıcı eğitim-öğretim gerçekleşebilmesi için ilköğretim birinci kademede okutulan ders kitap kapaklarının görsel unsurları öğrencinin gelişim düzeyleri dikkate alınarak resmedilmeli, kapak tasarımı kitabın içeriğini yansıtabilmelidir.
Özet (Çeviri)
The most important agents, in children? gaining the aimed goals, are family, society and the school. The primary education consists the basic and the most important grade of the schools.One of the greatest reforms in our recent education system is that the application of the new instructional programs, based on the constitutional learning approach, has begun to be performed. Furthermore, the change is not restricted with the programmes, it also effected the materials supporting the education and instruction. There are also course books among these changed materials. To decide whether the design of the course book-covers effect the students or not has become a need for the survey.Qualitative and quantitative methods are used in this survey. To collect quantitative data for this survey, data collection tool was developed by the researcher. Qualitative data was acquired from the conversations with the students. The survey is restricted within fifty 3rd grade students in Atatürk Primary School and Fuat Paşa Primary School, Kütahya.The research is concentrated on the primary schools in Kütahya, it is exemplified in Fuat Paşa and Atatürk Primary Schools.It is necessary to illuminate the cover of the course book covers with ideal visual materials.Through our research, a questionnaire about the design of the course book covers, was given to 3rd grade students. According to the result came out of the questionnaire is; National Educational Publishing and the other commercial publishings ,fail to to attract the students? attention and to contribute their cognitive development.In the light of these information; some proposals are given;To realize an effective and permanent education, the cover of the course books need to be visualized according to the degree of development. Of the studentsand the cover-design should reflect the content of the book.