Kaynak bağımlılığının savaşlar üzerindeki etkisi: 2. Dünya Savaşı sonrasındaki savaşların yönetimi üzerine bir araştırma
Resource dependence effect on wars: A research on warfare management after the second World War
- Tez No: 228902
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AZMİ YALÇIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kaynak Bağımlılığı, Kaynak, Örgüt, Sava, Çatı?ma, Resource Dependence, Resource, Organization, War, Conflict
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bu çalı?mada, örgütlerin hayatta kalması için takip ettikleri temel faaliyetler incelenmi?, bu faaliyetler arasından, kaynak bağımlılığı ön plana çıkarılarak örgütlerin kaynak bağımlılığına gösterdikleri reaksiyonlar değerlendirilmi?tir. Örgütlerin kaynak bağımlılığını en aza indirebilmek amacıyla yaptıkları faaliyetler ele alınmı? ve tasniflenmi?tir. Örgütler gibi hareket eden ülkeler, toplumlar, silahlı kuvvetler modellenmi?, örgütlerin kaynak bağımlılığına gösterdikleri reaksiyonlar ile sava?lardaki çatı?malar birbirleriyle e?le?tirilmi?tir. Bu e?le?tirme neticesinde önce sava?lar tanımlanmı? ardından sava?larda gösterilen reaksiyonlar belirlenmi?tir. Sava?larda uygulanan faaliyetlerle, kaynak bağımlılığı yakla?ımı arasındaki benzerlikler ele alınmı? elde edilen bulgular daha sonraki çalı?malara ı?ık tutması amacıyla derlenmi? ve ileriye dönük çözüm önerileri sunulmu?tur.
Özet (Çeviri)
In that case basic steps examined which followed by organization survived, among the activities resource dependence intentioned, organization reactions to the resource dependce had been evaluated. The activites to minimize resource dependent focused and classified. The countries, comunites and military organizations acted like organizations sampled the reactions showed to the resource dependece of the organizations macthed with functions of the war conflicts. At the end of the macthing first warfare identifed next reactions showed that the warfare described. The similarites between the actions in the warfare and resource dependence approach tackled, optained results classified and the solutions suggested for guide the future.