A discourse analytical study on teachers' oral instructions in elt classrooms
İngiliz dili öğretimi sınıflarında öğretmenlerin kullandıkları sözlü yönelticiler üzerine bir söylem analiz çalışması
- Tez No: 228911
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE ÇUBUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Yöneltici, Söz Dizimi, Nitelik, İçerik, Hedef Kitle, Sınıfiçi sözeylemleri, Sözeylemler, Teacher Talk, Instruction, Syntax, Quality, Content, Recipient, Classroom Acts, Speech Acts
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Öğretmenin sınıfiçi söylemi, eğitim ve öğretim sürecinin önemli bir ögesini oluşturur. Bu söylem, bir yandan öğrencilere bilgi aktarımm işlevini gerçekleştirirken, bir yandan da sınıfiçi düzenin ve disiplinin, etkinliklerin verimli biçimde yürütülmesi gibi birçok amaca hizmet eder. Öğretmenlerin sınıfiçi söylemini oluşturan ana kalıplardan biri de `yönelticiler'dir(instructions).Çünkü `yönelticiler'(instructions),tüm sınıfiçi etkinliklere ve davranışlara nasıl başlanıp, sürdürülüp, tamamlanacağına ilişkin açıklama ve yönlendirmeleri içerirler. Ayrıca, yalın ve açık bir dil kullanımını gerektiren yönelticiler, yabancı dil sınıflarında öğrenme sürecine de katkıda bulunan önemli bir etmen sayılmaktadırlar (Ellis, 1984). Bu bağlamda, bu çalışma temel olarak öğretmen sınıfiçi söyleminin özünü oluşturan `sözlü yönelticileri'(oral instructions) çözümlemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma, Çukurova Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunda (YADİM), sekiz İngilizce dersinden ses kaydı yöntemiyle elde edilen sınıfiçi söyleminde yer alan `sözlü yönelticileri'n araştırılmasıyla gerçekleştirilmiştir. Öğretmenlerin kullandıkları yönelticileri ayrıntılı olarak tanımlamak ve çözümlemek için, bütün veriler altı başlık altında incelenmiştir. Bunlar, `sözdizimsel biçim', `nitelik'(yönelticileri verirken öğretmenlerin tutumlari), `içerik'(yönelticilerin verilmesinin genel amaçları), `hedef kitle'(yonelticilerin kime söylendiği), yönelticilerle gerçekleşen sınıfiçi sözeylemleri ve daha geniş bir sosyal çerçeve içinde yönelticilerle gerçekleşen sözeylemleri kapsamaktadır. Bu çalışmada, öğretmenlerin sözlü yönelticilerinin `sözdizim', `nitelik' `içerik' ve `hedef kitle' özelliklerinin belirlenmesinde Atwater ve Morris'in (1988) çalışması temel alınmştır. Daha sonra, bu sözlü yönelticilerin hangi tip sınıfiçi sözeylemlerini ilettiği aşamasında, Sinclair ve Coulthard'ın (1975) belirleme ilkeleri kullanılmıştır. Üçüncü aşamada ise, sözlü yönelticiler'in hangi sözeylemleri taşıdığı Searle'ün (1975) sözeylem sınıflandırmasistemine göre çözümlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Teacher talk constitutes an important component of education and instruction process. This kind of talk serves for several purposes, such as informing the students, handling the order of the classes and activities effectively. One of the main patterns of teacher talk is instructions since they explain how an action behavior, method or task is to be begun, completed or executed (Atwater & Morris, 1988). Besides, instructions which require using a clear and simple use of language are considered as important elements which favor language acquisition in ELT classes (Ellis, 1984). In this respect, this study mainly aims to analyze teachers? oral instructions which constitute the core aspect of teacher talk. The study was carried out by examining the oral instructions which performed in teacher talk by recording data from eight ELT classes at Foreign Language Center (YADİM) in Çukurova University. In order to describe and define teachers? instructions fully, the whole data were analyzed in terms of six categories regarding `the syntactic forms?, `teachers? attitudes? while providing instructions, `the general purpose? involved in giving instructions, `the recipients? to whom instructions are addressed, `the classroom acts? realized by teachers? instructions, and lastly `functions as speech acts? in the larger social frame. In this study, first instructions were analyzed regarding `syntax?, `quality?, `content? and `recipient? features based on Atwater & Morris?s (1988) study. Next, in order to reveal the types of classroom acts these instructions may convey were searched for relying on Sinclair and Coulthard?s (1975) taxonomy of classroom acts. As the last step, teachers? instructions were analyzed in order to bring out the types of speech acts they may convey relying on Searle?s speech act categories (1975).